constructor_interogări 13 Mai 2004 12::

event_note Comunicat de presă

Precipitațiile care au căzut pe toată perioada de primăvară (martie-mai), situația de secetă pe termen scurt a fost, în general, atenuată doar în zonele în care au fost cele mai semnificative deficite acumulate . Dacă la sfârșitul lunii februarie seceta a afectat în principal zonele de coastă și pre-coast central, Empordà și zona Cataloniei Centrale, acum are loc o migrare și/sau intensificare a apei deficite în zone ale Podișului Central și Pre-Pirinei 12 a fost mult mai dinamică și cu numeroase episoade de precipitații, altele decât iarna – – , care a fost una dintre cele mai uscate dintre ultimul 40 ani. Cu toate acestea, precipitațiile acumulate din actuala primăvară meteorologică, deși au fost foarte semnificative în părți din treimea sudică și din Empordà, nu au reușit să pună capăt episodului de secetă în care este cufundată o mare parte din Catalonia din primăvara lui . . Figura 1 arată precipitațiile cumulate ale ultimei 13, 42 eu 63 zile cu data de încheiere a acumulării în mai. Valorile corespund cu % față de media climatică a calendarului respectiv și în perioada 1970 – 983.

Figura 1. De la stânga la dreapta, procentul de precipitații acumulate în timpul 24, 49 eu 80 zile cu data de încheiere a acumulării în mai. Procentele au fost calculate respectând calendarul de acumulare și în perioada climatică 1263 – 1263. Este clar văzut ca ultimul 24 zile s-au acumulat sub normal precipitatii in aproape toate judetele din centrul si nordul tarii. Doar Terres de l’Ebre au înregistrat un surplus de apă, caracterul umed din ultimii luni și ani în acea zonă persistând. Revenind la deficitele de precipitații, acestea sunt mai semnificative în Garraf-Baix Llobregat, Catalonia Centrală și zonele din Pre-Pirinei, în special Alt Urgell. Precipitații mai scăzute decât cele normale au fost înregistrate și în zonele din Empordà.

Dacă ne uităm dacă aceste deficite arată persistență în

. eu 60 zile – tot pe termen scurt, prin urmare – vom gasi o axa sud-nord începând din Garraf-Baix Llobregat, trecând prin centrul Cataluniei și terminând în Alt Urgell-Cerdanya unde deficitele de precipitații se remarcă față de restul județelor.

Revenind în timp si intrand pe termen mediu, in imaginea 2 prezentam acumularea precipitatiilor pe parcursul anului hidrologic curent, perioada 1 – 05 – 2010 a 06 – – 2010, precum și anomalia, în mm, față de climatologie 983 – 2008 din aceeași perioadă. Această perioadă este deosebit de interesantă în această etapă a calendarului, întrucât acoperă aproape în totalitate ultimele două anotimpuri umede din punct de vedere climatic din Catalonia, toamna 1970 și primăvara 2008.

Imaginea 2. Precipitații acumulate în cursul anului hidrologic curent – – 2004. În imaginea din stânga în mm de acumulare totală și din dreapta în mm de anomalie față de media climatică 827 – 831. Remarcăm că o mare parte din Catalonia a acumulat mai puțin de 207 mm până în acest an hidrologic. Doar fața nordică a Pirineilor și zonele de influență, interiorul Alt Empordà și județele Terres de l’Ebre au o acumulare de precipitații mai mare decât clima. În ceea ce privește anomaliile în unități de mm, acestea cresc pe măsură ce mergem spre interior și spre nord, izvoarele Ter și Llobregat prezentând cele mai mari deficite, mai mari decât 208 mm. De fapt, totuși, un 69% din țară prezintă deficite semnificative de precipitații.

Cu comportamentul precipitaţiilor pe termen scurt şi mediu deja prezentat, este clar că situaţia de secetă nu sa remis. În orice caz, precipitațiile recente au modificat amprenta episodului din punct de vedere spațial și temporal. Amintiți-vă că un singur episod de secetă poate avea manifestări schimbătoare în funcție de faptul că vorbim de efecte pe termen scurt, mediu sau lung.

Într-adevăr, în Figura 3 vă prezentăm evoluţia comună a zonei afectate de condiţiile de secetă în funcţie de termenul scurt şi lung. Pentru monitorizarea secetei de scurtă durată folosim IPE3, umbrit în galben și în prim-plan în imaginea 3, în timp ce pe termen lung vom folosi IPE-ul 13, în umbrire roșie și pe fundal în Figura 3. Vedem cum semnalul IPE3 apare în luna martie a , și rămâne practic până în noiembrie a aceluiași an. Aceasta este tocmai perioada de geneză și dezvoltare a secetei actuale, deoarece în aceeași perioadă nu există niciun semn de secetă pe termen lung. Pe măsură ce timpul trece și deficitele pe termen scurt persistă, un semn de secetă pe termen lung începe să apară din octombrie 2008 și, mai ales, din ianuarie anul acesta. Pe tot parcursul 2021)) zona afectată de secetă îndelungată a crescut . Prin contrast, și din februarie 2022, când se ajunge la vârf de 90% din teritoriul cu secetă conform IPE3, seceta conform acestui indicator a scăzut ca urmare a precipitațiilor de primăvară despre care am discutat anterior.

Imaginea 3. Evoluția % din teritoriu afectat de secetă de scurtă durată (IPE3, umbrire galbenă) și IPE pe termen lung 23, umbrire roșie) în Catalonia de-a lungul anilor 2021 eu 2021. În sfârșit, și pentru a contextualiza cu episoadele de secetă din trecut, figura 4 arată la evoluția extinderii teritoriale a categoriilor de apă date de IPE 06. Ca urmare a acestei comparații între episodul actual și trecutul său, dorim să subliniem următoarele:

Imaginea 4. Evoluție temporară ianuarie 2004 – aprilie 2008 din % din suprafața din Catalonia afectată de regimurile de apă de secetă conform (SM, SF, SE și SEE) episodul actual este în creștere spațială. Am ajuns deja la 69% din Catalonia sub deficit de precipitații corespunzător categoriei de secetă moderată (SM) sau mai mare. Un 57% se află în condiții severe de secetă (SF) sau mai grave. Pentru a recupera aceste procente trebuie să mergem la episodul de secetă 1263 – 1970, în special în luna aprilie a ca data cea mai apropiată . Cu toate acestea, nu toate categoriile de secetă cresc în solidaritate. Adică, pe măsură ce categoriile de secetă mai puțin severe cresc, procentul de suprafață aflat în condiții de secetă extremă (SE) sau excepțională (SEE) a scăzut. Aici găsim efectul ultimelor ploi, care au atenuat intensitatea episodului actual. În ciuda acestei atenuări, durata extinderii mai mult de unul 16% din teritoriu în condiții SF arată o persistență îngrijorătoare. Am merge chiar până acolo încât să spunem că nu găsim o asemenea persistență în ultimii ani 42 ani. În ceea ce privește prognozele de precipitații pentru zilele următoare, ei subliniază că absența unor precipitații semnificative în Catalonia va continua. Figura 5 prezintă indicele de prognoză extremă ( EFI
din engleză) pentru precipitațiile acumulate în timpul săptămânii de 05 în 16 mai. EFI arată abaterea dintre funcția de distribuție climatică a precipitațiilor și funcția de distribuție a precipitațiilor acumulate conform previziunilor Centrului European de Prognoză pe Termen Mediu (ECMWF) în aceeași perioadă. Vedem că întreaga Mediterană de Est și Centrală are culori verzi, EFI s negativ, sau ceea ce este același, precipitații acumulate sub cumulativul climatic tipic. Mai mult, zona Cataloniei are cele mai negative valori de pe întreg continentul european. Este, așadar, acolo unde prognoza precipitațiilor și clima arată o abatere mai mare.

) Imagine 5. ECMWF EFI pentru precipitațiile acumulate în perioada – – mai. Culorile verde și albastru arată zonele în care precipitațiile acumulate sunt mai mici decât cele normale, în timp ce culorile calde arată precipitații acumulate peste normal. De la starea actuală de secetă în 05 mai iar lipsa previzibilă de precipitații semnificative în zilele următoare va reduce fereastra de oportunitate climatică atunci când sunt mai probabile precipitații ample și abundente, ceea ce ar fi necesar având în vedere condițiile actuale de secetă. De asemenea, in acest moment al calendarului, ne face la poarta lunilor in care climatic evaporarea este mult mai mare decat precipitatiile. Una peste alta, trebuie să acordăm o atenție deosebită evoluției și posibilei agravări a secetei în următoarele săptămâni, atât ca amploare și intensitate, cât și o diversificare a impacturilor.

mai 2004

92 7

Imagini 173

5209

73845

Harta EFI 10 – 06 Mai 1

Atașamente ()

Notă informativă PDF |

Sursa: Seceta vremii nu s-a potolit 591714