#Spania – Ministerul Științei și Inovării a publicat raportul „Women Scientists in Figures 2023”, care arată situația actuală a participării și conducerii femeilor cercetătoare și oameni de știință în universități, organizații publice de cercetare și companii din țara noastră.

Raportul, care este cea mai recentă ediție a unei serii de publicații care a început în 2007, analizează progresele și eșecurile din decalajul de gen în domeniul C+D+I, analizând impactul pe care îl exercită politicile de egalitate ale Guvernului Spaniei. această situație, care încă persistă în țara noastră, deși se fac progrese.

Ministrul pentru Știință și Inovare, Diana Morant, a evidențiat că Spania este un reper internațional în progres în egalitatea de gen și a declarat că Guvernul elaborează o foaie de parcurs pentru a trece către o societate mai egalitară, mai prosperă și mai durabilă. În acest sens, el a indicat că o transformare justă și eficientă a țării noastre se va realiza doar dacă vom reuși să atragem și să reținem talentul științific al femeilor.

„Cunoașterea diagnosticului pentru a obține corect tratamentul este un pas fundamental în munca ambițioasă pe care o desfășurăm de la Minister pentru a avansa către egalitatea efectivă de gen în Sistemul nostru Național de Știință, Tehnologie și Inovare”, a asigurat Morant.

Potrivit datelor din raport, procentul de femei cercetătoare continuă să crească și reprezintă acum 42% din personalul de cercetare din Spania. Cu toate acestea, în sectorul de afaceri decalajul nu este redus și femeile cercetătoare continuă să reprezinte 31%.

În ceea ce privește prezența femeilor în funcții de decizie, femeile au crescut cu trei puncte în funcțiile de rector universitar și au ajuns să reprezinte 25%. La rândul lor, 50% dintre organizațiile publice de cercetare au femei ca director sau președinte.

La nivel academic, ei reprezintă peste 70% în studiile de licență în Științe ale Sănătății, în timp ce, în domeniul Inginerie și Arhitectură, doar unul din patru studenți sunt femei. În ultimii ani, vârsta la care femeile de știință își termină studiile doctorale a crescut. În sectorul Învățământului Superior, femeile aleg zona de Inginerie și tehnologie cu 12,2%, când în 2016 au ales-o 18,7% dintre ele.

În ceea ce privește participarea la proiecte de cercetare și dezvoltare, proporția femeilor a continuat să crească, atât în ​​cereri, cât și în concesii, deși rata de succes a scăzut ușor. Pe de altă parte, în apelurile Consiliului European pentru Cercetare, rata de succes a femeilor este mai mare decât cea a bărbaților.

Legea științei, tehnologiei și inovațieiMinistrul a remarcat că noua Lege a științei, tehnologiei și inovației încorporează măsuri concrete pentru a reduce inerția, a revoluționa obiceiurile și a schimba realitățile de la auto-cerere.

Legea consolidează perspectiva de gen și, pentru prima dată în Spania, oferă securitate juridică egalității în domeniile științei și inovării, inclusiv inovații importante precum extinderea drepturilor personalului de cercetare prin conciliere sau obligația instituțiilor de a avea planuri și protocoale de egalitate împotriva hărțuirii sexuale și bazate pe gen evaluate anual.

De asemenea, Ministerul Științei și Inovării a făcut progrese în identificarea și vizibilitatea programelor de mentorat axate în special pe tinerii cercetători și finalizează o Distincție Egalitatea de Gen în C+D+I, un stimulent care pune în valoare și promovează politicile de egalitate de gen. ca parte a excelenței în managementul mediilor în care se desfășoară cercetarea și inovarea.

Obiectivul acestor acțiuni nu este doar de a trezi vocații, ci și de a garanta profesii sigure, stabile și demne în sectorul C+D+I, pe care femeile și bărbații le pot dezvolta în condiții egale.

Un om de știință își desfășoară cercetările într-un laborator

Mai multe informatii Raportul „Oamenii de știință în cifre 2023” Sursa: Guvernul Spaniei – Science and Innovation publică raportul „Scientists in Figures 2023”