În Catalunia, pe 23 aprilie, se sărbătoreşte Sant Jordi sau Ziua Cărţii şi a trandafirului, ocazie cu care străzile se transfărmă în adevărate librării şi florării. Anul acesta, asociaţia româno-catalană „Ro – Adrià” din Sant Adrià de Besòs – Barcelona a organizat cu acest prilej, o prezentare de carte românească şi a oferit publicului interesat, prin intermediul materialelor expuse – cărţi, ghiduri turistice şi hărţi – informaţii despre diverse obiective turistice din România.

De asemenea, în colaborare cu Asociaţia Unesco – Sant Adrià, s-a pregătit în cadrul programului Lectures al carrer şi o serie de lecturi în limba română din diferiţi poeţi români.

Biblioteca din St. Adrià a pus la dispoziţia cititorilor şi lista completă cu toate materialele despre România şi ghidurile de învăţare a limbii române, precum şi diverse opere ale marilor scriitori români, în traducere în limba spaniolă sau catalană.

Toate aceste materiale se pot împrumuta din oricare bibliotecă din Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona, iar lista se poate consulta şi on line la http://gw24-vtls.diba.es/vtls/catalan/.