Comunitatea Madridului şi primăria oraşului Arganda del Rey au semnat recent un acord prin care se angajează să investească 218.000 de euro în acţiuni de integrare a imigranţilor din localitate. Din această sumă, municipalitatea va suporta 65 de mii de euro, iar restul banilor vor fi asiguraţi de guvernul regional. Arganda del Rey este unul dintre oraşele cu cel mai mare indice de populaţie străină şi o mare parte din aceasta este formată din cetăţeni români. Populaţia oraşului nu depăşeşte cu mult 52.000 de persoane, dintre care 14.600 sunt străini (28 %), iar dintre aceştia 11.152 sunt români, 564 – pakistanezi, 406 – ecuadorieni, 323 – marocani.

În consecinţă s-ar putea afirma că majoritatea investiţiilor care se vor face prin acest plan vor fi, în special, în beneficiul cetăţenilor români. Acordul dintre Comunitatea Madridului şi primărie a fost semnat de ministrul regional de Imigraţie, Javier Fernández Lasquetty şi primarul localităţii, Pablo Rodríguez Sardinero.

Banii vor fi acordaţi în special măsurilor de integrare prin orientarea în vederea obţinerii unui loc de muncă, în formarea profesională, prin cursuri de limbă şi cultură spaniolă şi pentru programe de integrare a noilor imigranţi, precum şi pentru acţiuni culturale. În ultimii ani, guvernul regional a investit în integrarea străinilor peste 11 milioane de euro.