Primul partid al românilor din Spania a fost prezentat pe 5 mai la Barcelona. Acesta se numeşte Partidul Iberic al Românilor  – PIRUM.

La eveniment au luat cuvântul preşedintele partidului, Florin Bojor, George Simion (Preşedintele Mişcării „Noii Golani”) şi Corina Ciobanu (Preşedinta Studenţilor Basarabeni din România). Prezentarea partidului este finalitatea unei iniţiative care s-a concretizat mai întîi prin înfiinţarea pe 24 martie 2009, la Barcelona, a unui nou centru cultural românesc, numit Casa România din Catalunia.

Aşa cum a precizat şi Florin Bojor, ideea unei case, care să reprezinte România la Barcelona, s-a născut din dorinţa unor români de a crea „un spaţiu deschis prezentării culturii româneşti”.

Noul partid a fost înscris deja ca formaţiune politică a românilor la Ministerul de Interne şi apare ca o completare a proiectului cultural Casa România, pentru că fondatorii au considerat că „acesta trebuie să aibă două braţe: cultura şi politica. De aici am pornit, dintr-o utopie; chiar dacă suntem puţini, credem şi poate acest lucru ne dă forţă să mergem mai departe. Important e să crezi cu adevărat în ceea ce vrei să faci: fapte, şi nu vorbe”.

La sfârşitul prezentării noului partid a avut loc un spectacol oferit de Ansamblul Cununa de pe Someş din Transilvania.