A doua tranşă din împrumutul de la FMI va fi intra imediat în conturile României, iar jumătate din fonduri vor fi folosite pentru finanţarea deficitului bugetar. Potrivit scrisorii suplimentare de intenţie, acelaşi mecanism va fi aplicat şi pentru tranşa a treia, care va sosi în decembrie. Ministrul finanţelor, Gheorghe Pogea, spune că împrumutul de la FMI lasă mai multe resurse de creditare pentru mediul privat, iar resursele sunt folosite pe o perioadă mai lungă de timp, la dobânzi mult mai avantajoase faţă de ceea ce a contractat statul în prima parte a anului de pe piaţa internă.

Consiliul Director al FMI a aprobat virarea imediată a sumei de 1,85 miliarde de euro, ridicând totalul plăţilor către România la 6,57 de miliarde. Premierul Emil Boc a anunţat că banii vor ajunge la Trezoreria statului pentru finanţarea deficitului bugetar. Acordul de finanţare se întinde pe o perioadă de 24 de luni, FMI urmând să vireze României un total de 12,5 miliarde de euro.

Banii vin împreună cu angajamente ale statului român privind diminuarea costurilor cu salariile şi reducerea numărului de angajaţi în sectorul public. În scrisoarea suplimentară a acordului cu FMI, aprobată de guvern, care conţine noile angajamente ale părţii române, guvernul se obligă pe termen mediu să introducă limite privind rectificările bugetare care pot fi efectuate şi reguli fiscale privind cheltuielile.

Zece companii de stat vor fi monitorizate, cu prioritate, de experţii FMI, care vor urmări reducerea volumului de subvenţii, aşa cum s-a stabilit în scrisoarea suplimentară de intenţie. Fondul de salarii total pentru fiecare companie care primeşte subvenţii va fi stabilit de guvern, iar transferul resurselor alocate pentru cheltuieli de capital către cheltuieli curente va fi interzis. În plus, vor fi introduse sancţiuni personale şi instituţionale pentru nerespectarea prevederilor bugetare sau a contractelor de performanţă managerială. A doua misiune a FMI va veni în România pentru o nouă evaluare a acordului stand-by la sfârşitul lunii octombrie sau începutul lunii noiembrie.