Forţele de ordine din Catalunya (Mossos d’Esquadra) au anihilat o bandă de 30 de români de etnie rromă care ar fi comis în jur de 100 de furturi. Cei 30 de români au fost reţinuţi de forţele de ordine din localităţile catalane Badalona şi Santa Coloma de Gramanet,  fiind suspectaţi de comiterea mai multor furturi din case de lux dar şi cu violenţă, pe stradă. 

Persoanele reţinute de Mossos d’Esquadra fac parte din 5 familii de etnie rromă, aşa cum se precizează într-un comunicat al forţelor de ordine. În urma percheziţiei la domiciului românilor arestaţi, poliţia a găsit bunuri în valoare de aproximativ 400 de mii de euro, precum şi o cantitate importantă de bijuterii. De asemenea, agenţii au găsit şi arme în urma controalelor făcute în cursul acestei operaţiuni.

Modul de operare al bandei era extrem de divers şi, potrivit comunicatului de presă, furau din case, dar şi în plină stradă,  smulgând genţi sau bijuteriile purtate de victime.

Din primele informaţii, se pare că unii dintre membrii bandei sunt din Ţăndărei, localitate din care au plecat foarte mulţi rromi în străinătate şi care au format în Spania, dar şi în Anglia, adevărate reţele de cerşetorie şi de hoţi, multe dinte ele bazate pe minori. Printre cei 30 de reţinuţi se află, de asemenea, mai mulţi minori, care au fost în faţa justiţiei spaniole. În cazul minorilor sub 14 ani, legea spaniolă prevede  trimiterea lor în centre de minori, de unde, însă pot fi eliberaţi cu uşurinţă de părinţi.