Sezonul ploios din ultima vreme a produs foarte multe pagube materiale şi nici românii nu au scăpat de acestea. În această regiune foarte mulţi români lucrează în agricultură în cadrul campaniilor agricole, la cules de măsline sau portocale, la cules de cartofi şi altele. Cel mai mare procentaj de muncitori străini din acest sector în deţin românii, care iată că suferă şi ei din cauza timpului pentru că atunci când nu merg la câmp nu câştigă bani. Mihaela N. de 31 ani, originară din Calafat, ne mărturiseşte: „Am doi copii la şcoală şi nu am avut posibilitatea să le cumpăr nici măcar dulciuri, o  carte sau o jucărie. Aproape că nu am avut ce să le pun pe masă în ziua de Crăciun. Eu şi soţul meu lucrăm în câmp, iar din cauza inundaţiilor nu am putut să ieşim la lucru şi nu am câştigat nimic„.

Pe lângă românii care suferă din cauza vremii în Spania sunt afectate şi familiile lor din ţară, care depind de ei. Gheorghe M. 44 ani, originar din Craiova ne spunea că familia sa aşteaptă să le trimită bani aşa cum o făcea în fiecare lună. „Acum am rămas şi fără bani de chirie, peste câteva zile dacă nu plătesc mă vor da afară din casă. La câmp acum nu se poate lucra din cauza ploilor care au căzut şi care mai cad încă. Nu ştiu ce o să fac. Va trebui să merg să dorm pe străzi. Sunt foarte disperat„, ne mărturisea Gheorghe.

În Andalucia românii constituie a doua comunitate de străini cu aproape 90 de mii de membri, majoritatea lucrând în agricultură.