Pe 24 martie 2009, România şi FMI au ajuns la un acord care cuprinde o scrisoare de intenţie şi un memorandum tehnic de înţelegere. Scrisoarea de intenţie descrie programul economic al României, care va fi implementat pentru a face faţă mai bine turbulenţelor financiare globale, iar memorandumul este un document tehnic care defineşte ţintele şi detaliază definiţiile. Într-un comunicat al biroului regional al FMI, se arată că board-ul instituţiei a programat o discuţie privind programul economic al României la începutul lunii mai, iar imediat după întâlnirea cu autorităţile române va urma eliberarea primei tranşe a împrumtului, de 5 miliarde de euro.

Reprezentanţii FMI şi CE vor veni pe 10 iulie în România pentru a analiza situaţia economică, iar dacă se ajunge la concluzia că veniturile bugetare nu se realizează se va face un memorandum suplimentar la acordul de împrumut, a precizat Ministerul Finanţelor Publice.

După negocierile cu FMI, autorităţile au rectificat bugetul public pe un deficit de 4,6 la sută din PIB faţă de doi la sută proiectat iniţial şi au fost nevoite la o ajustare de 1,1 la sută din PIB, din care 0,25 la sută prin majorarea veniturilor bugetare şi 0,85 la sută din PIB prin ,,tăierea de cheltuieli publice’

România a convenit asupra unui acord pe doi ani cu Fondul Monetar Internaţional pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la FMI, Uniunea Europeană, BM şi BERD urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.

Acordul cu FMI nu prevede în mod expres mărirea sau micşorarea salariilor, ci cuprinde o prevedere legată de necesitatea ajustării cheltuielilor, astfel încât să nu se depăşească deficitul de 4,6 la sută stabilit, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea, adăugând că nivelul de salarizare din 2009 nu va fi mai scăzut decât cel din anul 2008 şi nu se va pune problema micşorării veniturilor salariale pe parcursul acestui an.