Avionul în care trebuia să se întoarcă din Togo premierul Spaniei, Jose Luis Rodriguez Zapatero, a ratat decolarea, în această seară din cauza unei defecţiuni tehnice, provocate se pare de ţânţari şi de căldură.

Echipajul avionului militar de tip Falcon, în care trebuia să se întoarcă Zapatero după o vizită în câteva ţări africane, a decis renunţarea la decolare după ce a observat că un indicator de viteză nu funcţiona. Era vorba, potrivit presei spaniole de indicatorul care permite iniţierea decolării. Potrivit Guvernului este posibil ca respectivul senzor să nu se fi aprins pentru că era înfundat cu insecte.

Piloţii au încercat a doua oară decolarea, dar după ce şi-au dat seama că roţile trenului de aterizare s-au dezumflat, în timpul frânării puternice de la prima încercare de decolare, operaţiunea a fost anulată. În cele din urmă, premierul spaniol a decolat din Lomé, cu un alt avion militar spaniol – tip Falcon, cu care venise în Togo ministrul de Justiţie.

Nici avionul în care s-a deplasat o parte din delegaţia oficială şi o parte a presei spaniole nu a fost ferit de ghinion. Aeronava Hercules a fost nevoit să se întoarcă la sol după o oră de zbor, în urma scăderii excesive a nivelului unui indicator de ulei de la o elice.

Coincidenţele se ţin lanţ, mai ales că delegaţia trebuia să se deplaseze în această vizită într-un Airbus al Aviaţiei Militare Spaniole care a rămas, însă, la Madrid, din cauza unei defecţiuni tehnice.

Defecţiunea tehnică a aeronavei premierului Zapatero a provocat o întârziere de două ore, fapt pentru care acesta a fost nevoit să amâne prezentarea de astăzi în Congresul Deputaţilor a raportului privind ultimul summit european, pentru ora 12.

Avionul premierului a fost subiectul discuţiilor politice şi în timpul campaniei pentru europarlamentare, când opoziţia l-a acuzat pe Zapatero că se deplasează la mitinguri electorale cu avionul tip Falcon al armatei.