Cornel Şerban, fostul şef al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI, cunoscută şi sub denumirea mediatică „Doi şi-un sfert”) şi primul ataşat de interne la Ambasada României de la Madrid, este cercetat de procurorii anticorupţie, alături de fostul şef Serviciu Operaţiuni din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie, Petru Pitcovici, şi omul de afaceri Gabriel Popoviciu.

Cornel Şerban este acuzat de DNA de favorizarea infractorului, folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii de foloase pentru sine. Abuzând de poziţia sa, Şerban ar fi pus ilegal la dispoziţia unei persoane oficiale, la solicitarea acesteia, lista detaliată a convorbirilor telefonice efectuate de la un post telefonic înregistrat la o companie de telefonie mobilă şi a făcut demersuri pentru identificarea utilizatorului unui alt post telefonic, de la care ar fi fost trimise mesaje de ameninţare. Lista telefonică se pare că ar fi fost primită de consulul român de la Milano, Tiberiu Dinu.

Petru Pitcovici este acuzat de favorizarea infractorului, iar Gabriel Popoviciu, de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave.

Cei trei sunt anchetaţi în urma unei plângeri a lucrătorului DNA Ion Motoc, care este denunţător în cauză, căruia i s-ar fi cerut să dea o soluţie favorabilă sau una de neîncepere a urmăririi penale în dosarul în care era cercetat omul de afaceri Gabriel Popoviciu.

DNA efectuează cercetări penale şi faţă de Ioan Alecu, care, în perioada 2000-2003, în calitate de rector al Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară, cu sprijinul omului de afaceri Gabriel Popoviciu, a reuşit trecerea unui teren de 224 de hectare din domeniul public al statului în patrimoniul  SC Băneasa Investments S.A., ca aport în natură la capitalul social, în baza unui contract încheiat cu încălcarea prevederilor legale.

Potrivit DNA, în perioada decembrie 2008 – martie 2009, Petru Pitcovici şi Cornel Şerban au contactat un ofiţer de poliţie judiciară de la DNA, pentru a se emite soluţii de neurmărire penală faţă de Gabriel Popoviciu şi Ioan Alecu, prin orice modalitate, inclusiv prin încălcarea procedurilor legale.

 

Băsescu folosit?

Potrivit procurorilor, Cornel Şerban a invocat numele preşedintelui Băsescu şi al fostului premier Călin Popescu-Tăriceanu pentru a-l determina pe ofiţerul DNA să dea o soluţie favorabilă omului de afaceri Puiu Popoviciu în dosarul privind terenul din Băneasa.

Preşedintele Traian Băsescu s-a declarat dezamăgit de faptul că fostul şef al DGIPI ar fi încercat să facă trafic de influenţă folosind numele şefului statului. „Probabil, îmi este mai uşor să răspund că te aştepţi la minciună la un Vadim, la un ziarist chiar, dar la un ofiţer superior a fost o extraordinară dezamăgire! Un ofiţer superior care încearcă să facă trafic de influenţă uzând de numele preşedintelui României! Aceasta este dezamăgirea uriaşă.. Am crezut întotdeauna în corectitudinea militarilor”, a declarat Băsescu, într-o conferinţă de presă.

Purtătorul de cuvânt al şefului statului, Valeriu Turcan, a declarat apoi că preşedintele Traian Băsescu nu a fost niciodată la sediul companiei omului de afaceri Puiu Popoviciu şi nu a avut nicio legatură cu transferul de proprietate sau cu întabularea terenului.

 

Cum se iau terenuri de la stat pe 2 lei?

Dincolo de faptul că terenul se afla în proprietatea publică a statului şi nu putea să facă obiectul vreunei tranzacţii, terenul din nordul Capitalei (învecinat cu DN1 Bucureşti-Ploieşti) a fost evaluat la valoarea de 1 USD/mp, în timp ce valoarea de piaţă de la acea dată era de aproximativ 150 euro/mp.

Această zonă, de peste 220, de hectare este administrată acum de omul de afaceri Puiu Popoviciu, prin SC Băneasa Investments S.A.

 

Ioana Băsescu, în curtea lui Puiu Popoviciu

La puţin timp după declanşarea scandalului de la DGIPI, presa a aflat că fiica cea mare a preşedintelui, Ioana Băsescu, are un apartament de tip pent house, în cartierul rezidenţial Băneasa, cumpărat în martie 2008 cu  540.000 de euro plus TVA, la ora actuală valoarea unui astfel de apartament fiind în jur de 1.000.000 de euro. Ea a mai închiriat şi un spaţiu de 57 de metri pătraţi pentru biroul său notarial în acelaşi complex. Întrebată de unde a avut banii pentru procurarea unui astfel de apartament, Ioana Băsescu susţine că aceştia provin din tranzacţiile spaţiilor de locuit pe care le-a deţinut anterior şi activitatea sa ca avocat şi notar. Fiica preşedintelui a fost iniţial avocat, apoi notar public în judeţul Vrancea, iar în decembrie 2008, în urma unui examen, a devenit notar în Capitală.

 

Mircea Băsescu şi reţeta Popoviciu

Fratele preşedintelui României, Mircea Băsescu, a fost acuzat de Grupul de Investigaţii Politice (GIP), condus de Mugur Ciuvică, că este implicat într-un alt caz de genul afacerii din Băneasa, prin asocierea între o firmă controlată de fiul său şi o instituţie agricolă de stat din judeţul Constanţa.

GIP susţine că Global Business & Investments, având ca obiect de activitate „dezvoltarea (promovare) imobiliară”, deţinută şi administrată de copiii şi apropiaţii lui Mircea Băsescu, a încheiat un contract de asociere cu Societatea pentru Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură (SCDP), prin care instituţia de stat pune la dispoziţie o suprafaţă de 30 hectare de pe terenul Fermei 10 Agigea pentru un proiect de „cercetare ştiinţifică şi producţie în agricultură”.

Într-un comunicat dat publicităţii, Grupul de Investigaţii Politice susţine că „în cazul fermei Agigea, familia Băsescu a urmat până acum reţeta Popoviciu-Băneasa. În ambele cazuri avem de-a face cu un contract de asociere între o instituţie de stat care se ocupă cu cercetarea agricolă şi o societate privată care se ocupă cu dezvoltări imobiliare, cu o asociere în care instituţia de stat participă cu un teren uriaş iar firma privată cu promisiuni de investiţii, cu teren agricol, dar excelent situat şi cu un potenţial imobiliar foarte ridicat, cu un teren aflat pe unul dintre cele mai circulate drumuri din ţară”. În încheiere, GIP solicită autorităţilor statului „anchetarea transferului celor 30 de hectare de teren ale Fermei Agigea”.

Mircea Băsescu a respins aceste acuzaţii, declarând că nu are nimic în comun cu asocierea între firma Global Business Investment (GBI) şi Staţiunea de Cercetare în Pomicultură – Valul lui Traian, pentru valorificarea celor 30 de hectare de teren deţinute la Ferma 10, de la Eforie Nord.

Este vorba despre un contract de asociere în participaţiune între GBI, semnat în urmă cu trei ani (…) la care iniţial era unic asociat directoarea mea de la fabrica de procesare a cărnii de pui şi în care, de scurt timp, a fost cooptat şi fiul meu, Dragoş, şi Staţiunea de Cercetare Pomicolă, pe o perioadă de peste 40 de ani. Este drept că am participat la câteva şedinţe ale asociaţilor, invitat de colega mea. Din câte ştiu eu, pentru că evident ştiu ce se petrece acolo, în cadrul acestui contract de asociere, astăzi s-a încheiat plantarea a 20 de hectare cu livadă de piersic. Este o investiţie serioasă a firmei, în baza contractului de asociere, şi până acum cred că s-au cheltuit de către GBI aproape o sută de mii de euro, în plantaţie şi sistemul de irigaţii”, declară fratele preşedintelui.

El consideră că informaţiile publicate de grupul condus de Mugur Ciuvică sunt simple speculaţii: „Nu văd pe nimeni în stare să taie peste câţiva ani livada proaspăt plantată, ca să ce… ? Să facă locuinţe, acum când piaţa imobilară e falimentară?”.

Ulterior, Mircea Băsescu a fost acuzat în presă şi că ar fi primit în concesiune, tot fără licitaţie, 20.000 de metri pătraţi pe malul Lacului Techirghiol.

Geoană îi vrea pe Băseşti la DNA

Liderul PSD, Mircea Geoană, a cerut oficial DNA să se sesizeze în cazul terenului obţinut de fratele preşedintelui Băsescu la Agigea şi să investigheze milionul de euro pe care l-a avut Ioana Băsescu pentru a-şi cumpăra un apartament de lux pe domeniul dezvoltat de Puiu Popoviciu.

Solicitarea preşedintelui PSD a venit în urma suspiciunilor apărute în rândul jurnaliştilor cu privire la cazul Gigi Becali, considerat şi de Geoană „o strategie a actualului preşedinte de deturnare a atenţiei publice de la propriile probleme şi ale anturajului apropiat„.

Presa şi analiştii consideră la rândul lor că scandalurile „Doi şi-un sfert” şi Becali sunt  diversiuni de genul circului politico-mediatic Ţigareta II din 1998, deşi se pare că dosarul terenurilor din Băneasa are o istorie mult mai veche şi o legătură directă cu Gigi Becali, latifundiarul care, supărat că n-a reuşit să pună mâna pe terenul din Băneasa, făcuse o plângere penală împotriva omului de afaceri Puiu Popoviciu şi a fostului rector al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară încă din anul 2000.