Principele Radu al României şi-a anunţat candidatura la preşedinţia României, joi, 9 aprilie, la ora 19.00, la Palatul Elisabeta. În prezenţa Principesei Margareta şi a câtorva sute de oameni veniţi să susţină candidatura, Principele Radu a adresat o alocuţiune în care a prezentat motivele şi contextul angajării sale în cursa electorală. „Douăzeci de ani am tot votat când dreapta, când stânga. Dar întotdeauna am votat împotriva a ceva, nu pentru ceva. Am negat mereu, nu am construit încă. Eu nu sunt un candidat de stânga, nu sunt un candidat de dreapta, nu sunt un candidat politic. Nu sunt astăzi în faţa ţării pentru ca să arunc cu piatra în nimeni. Sunt astăzi aici pentru a pune o piatră jos, la temelia unei Românii respectate, pe care am uitat că o merităm„, a spus Principele Radu.

 

Principele Radu (Radu Duda) s-a născut la 7 iunie 1960, la Iaşi, într-o familie de medici. A absolvit Liceul Internat din Iaşi în anul 1979 şi Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti în anul 1984.
În 1996 se căsătoreşte cu Principesa Margareta a României. În 1999 este creat Principe de Hohenzollern-Veringen, iar în 2005 este creat Principe al României şi Alteţă Regală. Acest moment va marca sfârşitul carierei artistice în teatru, film şi televiziune, începută în 1974, şi începutul carierei militare.
Astăzi, Principele Radu este colonel activ în Armata României şi doctor în ştiinţe militare, în urma susţinerii, în martie 2006, a tezei de doctorat cu titlul „Securitatea europeana în evolutie, în noul context al democraţiei şi libertăţii pe continent”. Atât cariera în arta teatrală, cât şi cea în ştiinţele militare se vor regăsi în afirmarea, împreună cu Principesa Margareta, a celei de-a cincea generaţii a Familiei Regale. 
În acest sens, Principele este consilier al Majestăţii Sale Regelui Mihai şi a deţinut calitatea de demnitar al Statului român, ca Reprezentant Special al Guvernului României, din anul 2002 până în anul 2008. Biroul Reprezentantului Special al Guvernului României a fost o idee nouă în spaţiul românesc, menită să aplice două dintre elementele fondatoare ale Regalităţii: continuitatea şi identitatea.

                                                               {gallery}Galerii/CasaRegala{/gallery}