Prezentarea oficială a candidaților Partidului Popular din Madrid la alegerile din iunie a fost întreruptă, marți, de un protestatar român. Acesta a reușit să ajungă până in fața candidaților și a premierului Mariano Rajoy, în timpul evenimentului electoral organizat de PP în Parcul Retiro din capitala Spaniei.

Fără să stea pe gânduri, bărbatul, identificat ulterior drept cetățean român, a strigat către Rajoy și colegii săi de partid, în timp ce aceștia pozau pentru presă: „Sunteți Mafia!”, „Condamnați la moarte 5000 de oameni ai străzii!” și „Corupție!”.

[iframe id=”https://www.youtube.com/embed/Ctcsrofe82Y” align=”center” mode=”lazyload” autoplay=”no” maxwidth=”650″ grow=”no”]

Bărbatul, pe nume Lagarder Danciu, este un activist pentru drepturile persoanelor evacuate din case și în favoarea celor celor care trăiesc pe străzi.

Potrivit contului său de Twitter, Danciu este român, rrom, ateu, vagabond și okupa care călătorește fără destinație. Are 35 de ani, o licență în Sociologie la Universitatea București și trăiește în Spania de 12 ani. A plecat din România din cauza homofobiei, scrie presa spaniolă, care l-a intervievat în repetate rânduri după incidentul din parcul Retiro, unde premierul în exercițiu prezenta lista candidaților pentru parlament. Danciu a trăit o vreme în Portugalia, apoi a ajuns în Spania, la Huelva și Sevilla, unde a colaborat cu Poliția, lucrând ca interpret.

De mai mulți ani, Danciu este cunoscut ca activist pentru drepturile persoanelor fără adăpost.

Sâmbăta trecută, Danciu s-a fotografiat în fața unei mulțimi de participanți neonaziști la un miting al acestora, cu o pancartă inscripționată cu mesajul „Afară cu naziștii din cartierele noastre! Nazismul se vindecă prin educație”.