Au fost ademeniți cu salarii și cu slujbe bune în Spania, dar au ajuns să trăiască claie peste grămadă în condiții mizerabile și să muncească zi lumină pe câmp, fără nici un câștig.

Poliția spaniolă a arestat la Sevilla cinci persoane acuzate că exploatau mai mulți români pe care îi puneau să lucreze în agricultură. Oamenii nu erau plătiți și li se cerea să muncească în contul „datoriei” pe care o aveau cu grupul de „angajatori”, pentru că fuseseră aduși pe banii acestora în Spania.

Polițiștii au descoperit că cetățenii românii erau racolați în țară, unde erau abordați de indivizi care le promiteau că le pot oferi un loc de muncă în agricultură în Spania.

[iframe id=”https://www.youtube.com/embed/D0PzwnMpV1U” align=”center” mode=”lazyload”]

Odată ajunși în Spania, românii erau distribuiți în diferite zone ca să culeagă recoltele agricole.
Ancheta a pornit după ce o victimă a denunțat situația la o secție de poliție din Bilbao. Cetățeanul în cauză era un român care fusese adus din România cu promisiunea unui loc de muncă decent pentru un salariu bun în agricultură.

După patru luni de anchetă, agenții poliției spaniole au descoperit o rețea de intermediari care „livra” muncitori ieftini pe mai multe plantații la salarii foarte mici. Toți banii erau luați de intermediari.

Muncitorii aduși din România erau cazați în case supraaglomerate, fără condițiile minime de igienă și confort.

În urma anchetei derulate de mai multe departamente ale poliției, au fost arestați cinci români.