În 7 iunie vor avea loc primele alegeri europene pentru cetăţenii românii din Spania, care vor avea posibilitatea să-şi aleagă reprezentanţii în Parlamentul European din rândul candiaţilor din România sau din Spania. Românii care au rămas înscrişi pe listele electorale din România vor vota în 9 secţii de votare, ce vor fi înfiinţate în special la misiunile diplomatice, iar cei care au solicitat înscrierea în registrul electoral spaniol vor avea posibilitatea să voteze candidaţii spanioli de pe listele partidelor din Spania. Surpriza plăcută a acestor alegeri este că pe listele celor două partide majoritare se află şi 2 cetăţeni români.

Marius Ioan este candidatul român de pe lista pentru europene a Partidului Popular şi ocupă poziţia 46 (din 50, plus 10 rezerve), iar Mariana Venec este candidată pe lista PSOE şi ocupă poziţia a doua la rezerve. Candidatul român de pe lista PP este unul dintre puţinii concetăţeni care ocupă funcţii în administraţia spaniolă. Marius Ioan este membru al PP din 2007, an în care a ocupat postul de director de imigraţie la primăria din Torrejón de Ardoz unde trăiesc aproape 10 mii de români. În opinia sa este foarte important ca noi românii să înţelegem că prin statutul nostru de cetăţeni comunitari suntem egali cu ceilalţi europeni. La prima sa apariţie de candidat într-un act electoral, alături de numărul 1 al listei popularilor, Jaime Mayor Oreja, Marius Ioan a adus critici dure

Jaime Mayor Oreja la prezentarea candidaților străini de pe lista PP-ului

guvernului socialist atât pentru situaţia de criză din Spania, dar mai ales pentru moratoriul care le-a fost impus românilor până anul trecut. ”Guvernul socialist i-a tratat pe români şi pe bulgari ca pe nişte cetăţeni europeni de mâna a doua, iar eşecul gestiunii lui Zapatero în privinţa situaţiei economice din Spania se vede atât în politica de imigraţie, cât mai ales în tratamentul de discriminare pe care l-a aplicat românilor şi bulgarilor, atunci când, din primul moment al intrării în UE, le-a impus un moratoriu nedrept şi de care nu era nevoie, care le restrângea dreptul de a munci în Spania, în virtutea unei frici nejustificate faţă de o avalanşă”, a remarcat Marius Ioan, în cadrul unei întâlniri a candidaţilor PP-ului cu rezidenţii străini. De asemenea, directorul de Imigraţie de la primăria din Torrejón de Ardoz a declarat că ”se pare că socialiştii au ceva împotriva românilor: mai întâi nu am fost lăsaţi să muncim prin aplicarea moratoriului şi apoi vor să ne dea afară din Spania cu presupusul plan de întoarcere voluntară”, referindu-se la acordurile semnate la Bucureşti de ministrul muncii, Celestino Corbacho cu omologul său român Marian Sârbu.

La rândul său, Mariana Venec, coordonatoarea grupului regional româno-bulgar din cadrul PSOE, crede că participarea la alegeri este o ocazie bună pentru a arăta românilor că socialiştii din Spania sunt alături de ei prin faptul că au ridicat moratoriul la începutul anului spre deosebire de alte ţări europene şi că în această perioadă de criză guvernul Zapatero nu renunţă la apărarea drepturilor muncitorilor. ”Am un an şi ceva de când sunt alături de socialiştii spanioli şi mă simt pe deplin identificată cu politica lor. Voi încerca şi voi face tot posibilul ca românii din Spania să vadă diferenţa care există între socialismul de aici şi cel din România şi mai ales diferenţa faţă de comunismul pe care l-am trăit în România. Prin candidatura mea voi încerca să ajut cât mai mult la alegerile din 7 iunie. Eu cred că în ultimii ani PSOE a răspuns cum a trebuit crizei, cu informaţii şi cu ajutor social şi nu trebuie uitat faptul că socialiştii au fost cei care au legalizat actele străinilor, nu Partidul Popular, nu dreapta”, ne-a declarat Mariana Venec, candidată la alegerile europarlamentare din 7 iunie pe lista PSOE.

Cu toate că niciunul dintre cei doi nu are şanse reale să ajungă în Parlamentul European, prezenţa lor pe liste are rolul să atragă atenţia românilor asupra acestor alegeri care îi privesc la fel de mult ca pe spanioli. Interesul celor două partide majoritare pare real mai ales că atât Juan Fernando López Aguilar, cât şi Jaime Mayor Oreja au avut întâlniri cu cetăţenii străini şi în special cu românii.

Mesajul numărului 1 pe lista PSOE, Juan Fernando López Aguilar, a fost acela că îi va apăra pe români la fel ca pe spanioli în Parlamentul European şi că prioritatea lui va fi ca niciun cetăţean ro

Juan Fernando López Aguilar, liderul candidaţilor socialişti, la o întâlnire cu românii la Coslada

mân să nu fie discriminat. “Îmi asum ca obligaţie, atât în Spania cât şi în restul Europei, promovarea respectului faţă de cetăţenii originari din orice alt stat membru. Proiectul socialist îşi ia angajamentul în acest sens şi contăm pe dumneavoastră pentru ca el să devină realitate”, a spus Juan Fernando López Aguilar, într-o întâlnire avută cu membrii comunităţii româneşti, la Coslada.

La rândul său, capul de listă pentru europarlamentare de la PP, Jaime Mayor Oreja, a remarcat asemănarea dintre români şi spanioli atunci când vine vorba despre problematica europeană. ”Niciodată nu vor fi prea mulţi sau prea puţini români în Spania. Sunt cei care sunt, cei care au ales liber să trăiască în Spania. În Parlamentul European eu nu fac diferenţă între români şi spanioli, îi văd ca fiind persoane cu aceleaşi preocupări şi cu aceleaşi drepturi ca şi ceilalţi cetăţeni europeni”, ne-a declarat Jaime Mayor Oreja, la prezentarea candidaţilor străini de pe listele Partidului Popular.

Ultimele cifre avansate de Institutul Naţional de Statistică, arată că 46.117 de români s-au înscris în registrul electoral spaniol şi vor putea vota pe listele spaniole prezentate de partidele politice din Spania. Împreună cu românii, în Spania vor vota şi alte comunităţi de cetăţeni europeni precum sunt britanicii (75.623), germanii (33.632), italienii (29.502), francezii (25.056), portughezii (15.965), olandezii (11.056) sau bulgarii (8.251).

Românii care nu s-au înscris în registrul electoral spaniol vor putea vota la secţiile care vor fi înfiinţate la Madrid, Bilbao, Ciudad Real, Almería, Barcelona, Zaragoza, Sevilla, Castellón de la Plana şi Alcalá de Henares.