72 de romani au fost scapati de Garda Civila spaniola din mainile unei retele de compatrioti care ii exploata la munca in Spania, in regiunea Albacete.

Politia spaniola a arestat 14 romani in Albacete, Villarreal si Castellon, care sunt acuzati ca-i exploatau pe muncitori prin amenintari si ii retineau impotriva vointei acestora.

Victimele erau obligate sa traiasca claie peste gramada in apartamente mici si in conditii insalubre. Romanii locuiau si 30 intr-o casa, iar in una dintre ele si cada din baie servea de pat.

Cand mergeau la munca la agricultura erau tot timpul supravegheati de membrii retelei care ii amenintau in mod constant.

Potrivit unui comunicat al Garzii Civile, grupul racola persoane interesate sa munceasca in Spania la agricultura prin intermediul anunturilor de mica publicitate.

Asa zisele contracte erau semnate in prezenta unui avocat si prevedeau conditii avantajoase de munca si cazare.
Dupa ce ajungeau in Spania, romanii erau obligati si amenintati sa lucreze fara bani pentru a plati o presupusa datorie de 600 de euro, care insemna costul obtinerii certificatului comunitar (NIE)

Investigatiile au fost demarate in luna august 2011 dupa ce o ruda a unuia dintre muncitorii exploatati a depus o plangere la politie.
Operatiunile politiei spaniole s-au derulat impreuna cu DIICOT care a avut interventii la Bucuresti, Brasov, Craiova si Ploiesti.