#Spania – Robles, care a fost primit de generalul de brigadă Carlos Prada, de pe lângă Zona de operațiuni a Statului Major MOPS, și-a exprimat recunoștința pentru o „evacuare reușită care a presupus mult efort și muncă”, aceeași persoană care a mulțumit și „tuturor oamenii din misiunile străine”.

Ministrul interimar al Apărării consideră „situația din Sahel” ca fiind deosebit de îngrijorătoare, motiv pentru care, a subliniat ea, „prezența contingentului spaniol în Mali și în Senegal este de o importanță deosebită, iar relațiile bune pe care le avem în zona”. „Spania este ferm angajată în securitatea acolo”, a remarcat el.

Robles a amintit și a apreciat munca forțelor armate spaniole „care nu lasă garda jos nici măcar în vacanța de vară”. „Armata noastră nu s-a oprit nicio clipă, atât în ​​problema Nigerului, cât și a Senegalului. Și, de asemenea, în Irak au fost complicații ca urmare a arderii Coranelor în țările nordice”, a spus Robles la prima sa vizită după perioada vacanței.

Generalul Prada a explicat că operațiunea de evacuare a 74 de civili din 19 țări de pe aeroportul din Niamey săptămâna trecută cu un avion A330 „a fost de succes, scurtă, dar intensă”. „Începem să avem multe lecții învățate din Afganistan, din Sudan”, a subliniat generalul, pentru care cheia succesului acestui tip de misiune sunt relațiile, în acest caz concret „cu francezii, și cu ambasada, ​Din moment ce noi, Ei oferă conștientizare a situației în timp real și, odată cu aceasta, o capacitate de comandă și control foarte agilă și flexibilă.”

Ulterior, ministrul interimar al Apărării a susținut cinci videoconferințe cu misiuni pentru a afla din prima mână despre situație.

Actualizare misiuniGeneralul locotenent José Antonio Agüero, responsabil cu contingentul spaniol din Irak, a indicat că, deși există instabilitate politică din cauza arderii Coranului, „pentru noi nu au avut repercusiuni în domeniul securității”.

Cei 361 de soldați spanioli din Irak operează în cadrul a două misiuni internaționale: în Operațiunea Inherent Resolve, desfășurată de o coaliție internațională condusă de SUA, și în misiunea NATO, formată din 25 de țări ale Alianței și Australia. Ambele sunt în proces de transformare după înfrângerea islamismului radical al Daesh.

În cadrul misiunilor de proiecție de stabilitate se află cele ale EUTM Mali și Senegal în zona complicată și dificilă a Sahelului. Contingentele spaniole rămân vigilente și fără niciun tip de incident, după cum au explicat comandanții lor

Misiunea EUTM Mali, care a început în 2013, trece printr-o fază de contracție, desfășurând aproape 200 de militari, toți în Bamako, dintre care 132 sunt spanioli, ceea ce susține greutatea misiunii. DAT Marfil, cu sediul la Dakar, are ca misiune principală transportul aerian în sprijinul forțelor armate franceze și al Națiunilor Unite (MINUSMA și MINUSCA), al Uniunii Europene (EUTM Mali și EUTM RCA) și al misiunilor G5 Sahel.

De pe nava ‘Navarra, cu 220 de persoane la bord, căpitanul de fregate Álvaro Huelin a raportat că se află într-o misiune de două luni și că „ne aflăm în prezent într-o stare generală de stabilitate și securitate în

Ministrul apărării interimar, Margarita Roble, se adresează presei

Sursa: Guvernul Spaniei – Robles mulțumește Comandamentului Operațiunilor (MOPS) pentru operațiunea din Niger