„Este o veste bună că am recuperat acest campus după pandemie pentru a aprofunda spiritul științific, a promova vocațiile STEAM ale studenților și să-i încurajeze să-și continue pregătirea legată de carierele științifico-tehnologice”, a spus ministrul.

În acest campus, organizat de Ministerul Educației și Formării Profesionale în colaborare cu Ministerul Educației din Castilla y León, participă 00 studenți din anul 4 ESO care au avut o medie egală cu sau mai mare de nouă în cursul precedent. Este distribuit în două ediții de nouă zile pentru 40 fiecare studenți, care se vor desfășura pe parcursul lunii iulie .

Obiectivul este de a favoriza dezvoltarea interesului științific din partea studenților, de a le spori capacitățile în domeniul științei și de a încuraja motivarea acestora prin ateliere și simulări practice legate de la Matematică, Fizică, Chimie, Biologie și Geologie.

Pilar Alegría a amintit că „există o scădere a numărului de băieți și fete care se înscriu în cariere științifico-tehnologice” și că Ministerul pe care îl conduce lucrează atât asupra acestei lipse de vocații STEAM, cât și asupra decalajului de gen care există la aceste discipline.

„Datele s-au înrăutățit de-a lungul anilor. „, a explicat ministrul. „Există un decalaj foarte clar de la vârsta de 6 ani în percepția negativă de sine a fetelor în ceea ce privește disciplinele tehnice. De aceea, educația emoțională trebuie lucrată încă din primele etape educaționale pentru a încerca să inverseze acea percepție negativă de sine pe care o au acestea. și care pot continua să-și dezvolte întregul potențial”.

O reformă educațională care se angajează în favoarea egalității
Pentru a inversa această situație, reforma educațională întreprinsă de Guvern este angajată pentru egalitate. „Atât Legea educației, cât și Legea formării profesionale, precum și programele educaționale reflectă egalitatea de gen și respectul pentru diversitate într-un mod transversal”, a subliniat Pilar Alegría. „Numai așa vom face posibil ca noile generații să fie educate în egalitate ca drept, în respectul diversității și în respingerea tuturor tipurilor de discriminare pe criterii de gen”, a adăugat ea la cel de-al II-lea Congres Internațional de Gen și Educație .

Ministrul a subliniat importanța ca elevii „să poată dialoga și dezbate despre ce înseamnă adevărata egalitate ca drept, respect pentru toate diversitățile și pentru ei Să predăm cum să prevenim comportamentul agresiv”. Schimbări care vor putea fi realizate „cu angajamentul activ al profesorilor”, care vor trebui să fie pregătiți corespunzător în această problemă.

”Toți suntem chemați să urmărește construirea unei societăți care face din ce în ce mai mulți pași pentru realizarea egalității efective între bărbați și femei, care lasă în urmă stereotipurile de gen și în care fiecare să ocupe locul pe care îl merită”, a conchis acesta.

În săptămânile următoare, Ministerul va publica apelul pentru Premiile Săli de clasă pentru egalitate, care anul acesta va fi axat pe școlile care promovează talentul STEAM al fetelor.

Ministrul Educației și Formării Profesionale, Pilar Alegría, cu studenții care participă la Campusul de Aprofundare Științifică, din Soria.

Sursa: Guvernul Spaniei – Pilar Alegría încurajează tinerii să abordeze disciplinele științifice și tehnologice