#Spania – Robles a lăudat „imaginea solidă a misiunii spaniole în Liban în toți acești ani”, devenind „un reper pentru Națiunile Unite în activitatea de menținere a păcii” și l-a felicitat pe generalul de brigadă Luis Jesús Fernández Herrero, șeful BRILIB XXXIX, pentru munca întregul contingent, care se va întoarce în Spania la sfârşitul lunii noiembrie.

La întrebările ministrului Apărării despre situația din țară și evoluția misiunii „Libre Hidaldo”, generalul Fernández Herrero a răspuns de la Baza Miguel de Cervantes, lângă Marjayún, că, în ciuda instabilității politice și economice pe care o trăiește țara, numărul de incidente pe linia de frontieră pe care le monitorizează rămâne același ca întotdeauna, „poate puțin mai intens”.

În acest sens, Robles a subliniat că „criza politică de acolo este foarte grea și complicată”, la care s-a adăugat tensiunea din Israel, „care afectează misiunea în materie de securitate”.

Atât ministrul, cât și generalul BRILIB, care conduce și Brigada Multinațională care controlează Sectorul Estic, au convenit că „pe termen lung, Libanul va trebui să facă față și să rezolve diversitatea sa etnico-religioasă și, în mod fundamental, problema cu Hezbollah”. care controlează părți ale țării cu sprijin public puternic.

Generalul Herrero comandă în prezent 660 de soldați, 12 gardieni civili și 8 civili (interpreți). Dintre aceștia, cea mai mare parte este dislocată în Sectorul de Est în cadrul Brigăzii Multinaționale, condusă de Spania, iar restul, până la 49 de militari, la Cartierul General Naqoura.

Relațiile cu populațiaȘeful BRILIB, care a fost deja staționat în țară de patru ori, s-a referit în termeni pozitivi la legătura dintre trupele spaniole și populația civilă, „relații excelente cu părțile creștine, sunite și druze, dar nu și cu șiiții, care, deși nu sunt rău, este neutru”, menționând că „activitățile de sprijinire a populației (civil-militare) contribuie foarte mult la această situație de acceptare”.

În ceea ce privește incidentele, el a raportat că principalele surse de tensiune sunt, ca întotdeauna, pe Linia Albastră care desparte Libanul de Israel. „Sunt mereu în același loc, în fermele Chebba, la trecerile ciobanilor, din când în când se face schimb de focuri”, dar a adăugat că „misiunea nu s-a schimbat în esență prea mult”.

Ministrul Robles s-a interesat și de programul de predare a spaniolei în colaborare cu Instituto Cervantes, care, potrivit șefului BRILIB, „a dat rezultate atât de bune încât sunt mulți oameni apropiați de noi, nu doar creștini, ci și druzi, care ei vorbesc foarte bine spaniola”, și care se desfășoară la fel de bine ca atunci când a început în 2006.

Spania participă din 2006 la misiunea UNIFIL (acronim englez pentru Forța Interimară a Națiunilor Unite în Liban), cu scopul de a menține pacea și securitatea la granița libaneză-israeliană, sprijinind armata libaneză în activitățile sale de preluare a controlului securității și Guvernul ţării în exercitarea autorităţii sale.

În prezent, șeful misiunii și comandantul Forței UNIFIL, misiune pe care Națiunile Unite se pregătește să o reînnoiască la sfârșitul lunii, este generalul-maior spaniol Aroldo Lázaro, responsabil de aproximativ 10.000 de trupe de menținere a păcii din 45 de țări.

Ministrul interimar al Apărării, Margarita Robles, susține o videoconferință cu șeful contingentului spaniol dislocat în Liban.

Mai multe informatii Galerie foto pe Flickr a Ministerului Apărării Etichete: ONU Sursa: Guvernul Spaniei – Robles apreciază „imaginea solidă” a misiunii spaniole din Liban, „o referință foarte importantă în cadrul Națiunilor Unite”