Corpul neînsuflețit al unui cetățean român, în vârstă de 56 de ani, a fost găsit la 10 zile după ce a depus mărturie într-un proces important împotriva unei rețele de cerșetori.

Pompierii din Valladolid au găsit cadavrul lui Eugen Cioroianu în apele râului Pisuerga, vineri, după-amiază, iar primele informații arată că nu prezenta semne de violență.

Ulterior, polițiștii au descoperit că decedatul fusese implicat recent într-un proces împotriva unei grupări care era acuzată că se ocupa cu aducerea cerșetorilor din România și explotarea lor în Spania.

Acuzații erau patru români: doi frați, soția și băiatul unuia dintre ei. Gruparea putea fi condamnată pe baza declarațiilor oferite de doi martori: Eugen Cioroianu și Luciu B.

Din motive necunoscute, Eugen și-a schimbat declarația din 2015 în care îi acuza pe cei 4 de exploatare și agresiuni, iar la ultima audiere, în 23 februarie, a „recunoscut” că ar fi știut că vine în Spania la cerșit.
Celălalt martor cheie, Luciu B., nu s-a prezentat la proces.

Procurorul a semnalat atunci faptul că bărbatul s-ar putea teme de posibile represalii din partea acuzaților, dar în cele din urmă declarația lui Eugen a dus la eliberarea acuzaților.