Consiliul Miniștrilor Transporturilor din Uniunea Europeană și-a aprobat astăzi Orientarea Generală privind revizuirea Regulamentului Rețelei Transeuropene de Transport (TEN-T) care include multe dintre pretențiile Guvernului Spaniei de a accelera execuția coridoare și să garanteze respectarea angajamentelor tuturor țărilor Uniunii Europene și a obiectivelor acesteia.

„Spania a susținut întotdeauna propunerile care ar contribui la realizarea pieței comune europene. Din acest motiv, Rețeaua transeuropeană de transport și coridoarele sale au fost o prioritate pe agenda noastră politică. Dovadă în acest sens este angajamentul țării mele de a îndeplini obiectivele și termenele stabilite pentru dezvoltarea sa.”, a declarat ministrul în cadrul discursului său la ședința Consiliului. O întâlnire în care a evidențiat progresele realizate după luni de muncă pe probleme importante pentru Spania și a reamintit importanța de a face un pas mai departe și de a recupera lungimea inițială a Coridorului Mediteranean (3.000 km) astfel încât să ajungă în Ucraina și să se confirme ca un hub strategic pentru traficul de marfă și pasageri și pentru relațiile comerciale cu țările asiatice și africane. Un obiectiv care va continua să funcționeze.

Astfel, Raquel Sánchez s-a felicitat pentru că s-a ajuns la un acord ambițios atât în ​​ceea ce privește finalizarea, cât și standardele de calitate stabilite pentru TEN-T. În plus, după cum a subliniat ministrul, noua orientare generală include practic toate infrastructurile, nodurile de transport și nodurile urbane solicitate de Spania și include un acord pentru ca Comisia Europeană să poată adopta acte de punere în aplicare pentru anumite secțiuni ale Coridoarelor Europene de Transport. , asigurându-se că angajamentele sunt îndeplinite de către toate statele membre.

„Aceasta este o problemă centrală pentru Spania, deoarece, pentru a realiza o adevărată rețea transeuropeană, este necesar ca toate statele membre să respecte angajamentele”a explicat ministrul, care a subliniat și importanța încorporării în text a unor referințe relevante pentru transportul maritim, precum evitarea relocarii carbonului în domeniul Spațiului Maritim European.

Discuții”Ne felicităm pentru toate acestea, fără a aduce atingere faptului că vom continua să lucrăm pentru includerea și promovarea infrastructurilor și nodurilor care nu au fost încă acceptate, precum legătura Santander-Bilbao.”a afirmat Raquel Sánchez în timpul discursului său.

Și este că Spania a cerut sprijin Comisiei Europene și Președinției pentru a include tronsonul Santander-Bilbao în Rețeaua de bază extinsă deoarece se consideră că un itinerar care ar trebui inclus în Coridorul Atlantic. Angajamentul Guvernului și al Ministerului este imobil și, din acest motiv, continuăm să lucrăm la definirea și dezvoltarea lui.

Referitor la viitorul Coridorului Mediteranean, ministrul a reiterat că este o infrastructură „fundamental” pentru Spania și o legătură geostrategică de mare relevanță, întrucât este singura care traversează complet Uniunea Europeană de la vest la est. Și devine și mai important în prezent, când Uniunea Europeană face eforturi mari pentru a facilita transportul cu Ucraina. Dovadă în acest sens este inițiativa Alergătorilor Solidari.

„Spania dorește să recupereze traseul și dimensiunea inițială a coridorului mediteranean și, prin urmare, aș dori să solicit Președinției și Comisiei să ia în considerare poziția noastră.”a solicitat proprietarul Mitma după ce și-a amintit că este o piesă cheie pentru cooperarea și legătura cu țările din Africa și Asia.

Și este că, în cadrul dezvoltării de către China a noului său Drum al Mătăsii, este esențial să se mențină un coridor care să leagă direct Asia de sud-vestul Europei, să canalizeze fluxurile de mărfuri către porturile mediteraneene și de acolo către Magreb și Nord. Africa.

Astfel, scurtarea propusă contravine voinței UE de a se impune ca un actor cheie pe scena internațională deoarece ar putea amenința interesele țărilor din sudul Europei și relația cu Africa și Asia, și mai mult într-un moment marcat de disponibilitatea Bruxelles-ului de a consolida legăturile cu Ucraina.

În acest moment, trebuie amintit că noua configurație a coridoarelor propusă de Comisie în decembrie 2021 a inclus reducerea lungimii Coridorului Mediteranean cu 700 de kilometri, ceea ce a însemnat eliminarea tronsonului dintre Zagreb (Croația) și Záhony (granița dintre Ungaria cu Ucraina), pierzând noduri importante ale bazei globale, printre care se numără terminalele feroviare, portuare și aeroportuare din Budapesta.

Cer unic europeanÎn timpul șederii sale la Bruxelles, ministrul a reiterat, de asemenea, angajamentul Spaniei de a îmbunătăți gestionarea traficului aerian în Europa și a reamintit că este „exacte” să întreprindem reformele Cerului Unic European care ne permit să facem față provocărilor viitoare cu garanții și care împiedică sectorul nostru să piardă competitivitatea.

„Acum este momentul să introducem îmbunătățirile cerute de sistemul european de navigație aeriană și să răspundem astfel cerințelor de eficiență și durabilitate ale sectorului.”, a subliniat Raquel Sánchez. O îmbunătățire care presupune întărirea viziunii unei rețele europene fără a pierde suveranitatea.

suport pentru bicicleteMinistrul a profitat de prezența sa la Bruxelles pentru a semna Declarația europeană a bicicletei propusă de Belgia, care promovează o mai mare acțiune a UE pentru promovarea utilizării bicicletelor ca transport durabil. La această declarație participă și Austria, Danemarca, Franța, Luxemburg, Slovenia și Țările de Jos.

Declarația este în conformitate cu obiectivele Spaniei, care a lansat mai multe inițiative pentru a promova mobilitatea activă în general și utilizarea bicicletelor în special. Astfel, intenționează să lanseze, prin Fundația Căilor Ferate Spaniole, o serie de cereri de ajutor pentru desfășurarea rețelei de biciclete și integrarea acesteia cu stații și centre educaționale, de sănătate sau sportive, printre altele. Unele ajutoare care completează fondurile europene ale Planului de Recuperare, Transformare și Reziliență care vizează construirea și îmbunătățirea infrastructurii pentru biciclete, îmbunătățirea securității utilizatorilor vulnerabili și promovarea sistemelor de împrumut pentru biciclete.

Ministrul Transporturilor, Mobilității și Agendei Urbane, Raquel Sánchez, în cadrul discursului său.

Sursa: Guvernul Spaniei – Raquel Sánchez celebrează progresele înregistrate în coridoarele europene de transport, cheie pentru a face piața comună o realitate