Un întreg scandal a izbucnit săptămâna trecută în rândul agricultorilor din România, după ce ţăranii care vând în pieţe au fost informaţi că vor trebui să se înregistreze la Registrul Comerţului. Prevederile Ordonanţei 44 din 2008, cu aplicare din 25 aprilie 2010, îi obligă pe micii producători agricoli să se înscrie la Registrul Comerţului sau să-şi cumpere case de marcat, dacă vor să-şi vândă produsele în pieţele agroalimentare.

Nu există încă norme de aplicare referitoare la producătorii agricoli în mod special, însă micii producători din pieţe au anunţat deja că în aceste condiţii vor părăsi tarabele.

Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Adrian Rădulescu a precizat după  izbucnirea scandalului că micii producători agricoli care vând în pieţe nu au nevoie de casă de marcat sau de contabil. „Persoană fizică autorizată în forma cea mai simplă, familială, înseamnă că se înregistrează o singură dată, primeşte acel certificat de la Registrul Comerţului, după care anual el se duce şi îşi face o declaraţie pe proprie răspundere; şi atunci el poate primi ajutoare la noi, odată, poate primi fonduri europene, nu-i trebuie casă de marcat„, a declarat Adrian Rădulescu.