Romania pierde inca o data cursa de calificare pentru accesul in zona Schengen si asta dupa ce guvernul de la Bucuresti a avut grija sa fie principalul impediment printr-o declaratie „nediplomatica” si demagogica a guvernului.

Ministrul de Externe al Romaniei, Titus Corlatean, si apoi premierul Victor Ponta au spus ca intrarea in Schengen nu va mai fi prioritara pentru executiv, daca la urmatoarea reuniune pe aceasta tema avizul va fi nefavorabil.

Imediat dupa mesajul transmis de la Bucuresti, ministrul de Interne al Germaniei a raspuns la fel de clar. Intr-un interviu publicat duminica in Der Spiegel, Hans-Peter Friedrich a spus ca va opune la Consiliul JAI din 7 – 8 martie dreptul de veto al Germaniei impotriva aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen.

Ministrul german doreste astfel impiedicarea unei aderari rapide a Bulgariei si Romaniei la spatiul Schengen si pastrarea controalelor de granita. Daca in urma votului din cadrului reuniunii ministrilor de Justitie si Afaceri Interne (Consiliul JAI – n.r.) ambele tari vor fi admise, „intrarea acestora va fi impiedicata prin veto-ul german”, a declarat Friedrich in interviul pentru Spiegel, anticipat printr-un rezumat aparut duminica in pagina online a Rheinische Post, scrie Mediafax.ro.

„Extinderea spatiului Schengen va fi acceptata de catre cetatenii nostri numai in conditiile in care sunt asigurate premisele de baza”, a spus Friedrich. „In momentul de fata nu este cazul”, a adaugat el.

In plus, potrivit Rheinische Post, Friedrich a anuntat si masuri impotriva asa-zisei imigratii a saraciei. Cei care vin sa „incaseze beneficiile sociale si abuzeaza de dreptul la libera circulatie” vor trebui „impiedicati sa faca asta cu masuri eficiente”, a spus Friedrich.

Rheinische Post mai arata ca Romania si Bulgaria fac parte din anul 2007 din Uniunea Europeana, dar avand in vedere deficientele in sistemul judiciar, in lupta anticoruptie si a crimei organizate, a fost instituit un mecanism de cooperare si verificare unic pana acum in UE, care impune ambelor tari indeplinirea unor cerinte stricte. Comisia Europeana a constatat in ultima perioada lipsa de progres in aceste domenii a Sofiei si Bucurestiului, mai adauga publicatia germana.