Peste 64 de mii de persoane au semnat deja o petitie online pentru prelungirea cu inca 5 ani a restrictiilor pe piata muncii pentru romani si bulgari.

Petitia online este adresata guvernului din Marea Britanie si se numeste „Opriti imigratia masiva din Bulgaria si Romania”. Initiativa apartine unui cetatean numit Michael Fisher si va fi deschisa pentru semnaturi pana in luna noiembrie.

„Cer Guvernului sa suspende anularea restrictiilor pentru inca cinci ani”, se afirma in petitia online, citata de Mediafax, unde autorul denunta ca prin accesul liber acordat romanilor si bulgarilor  de la 1 ianuarie 2014 va exista o „presiune asupra locuintelor, infrastructurii, scolilor si sistemului de sanatate”.

Restrictiile impuse in 2007 muncitorilor din Bulgaria si Romania urmeaza sa fie anulate de la inceputul lui 2014. Prelungirea restrictiilor este practic imposibila din punct de vedere legal.

Comisarul european pentru Munca Laszlo Andor a precizat ca nici un stat membru UE nu poate sa prelungeasca restrictiile pe piata muncii impuse romanilor si bulgarilor dupa finalizarea perioadei de 7 ani, de la intrarea in UE.

Contextul intern in Marea Britanie este agitat insa si de nemultumirile cetatenilor in urma taierilor bugetare, iar scerariul unei iesiri a Marii Britanii din Uniunea Europeana este din ce in ce mai credibil.