Cu ce se ocupă Regele? Aceasta a fost una dintre cele mai mari curiozităţi ale străinilor care au participat la prima ediţie a cursului despre legislaţia Spaniei. Din nou, străinii din regiunea Madridului vor putea învăţa câte ceva despre sistemul legilor spaniole dacă participă la a doua ediţie a programului „Cunoaşte-ţi legile„, susţinut de guvernul regional, de Colegiul Avocaţilor şi de două fundaţii spaniole: Wolters Kluwer și Cremades & Calvo-Sotelo.

 Cursul este gratuit şi are ca scop cunoaşterea sistemului legal şi al instituţiilor spaniole, iar imigranţii pot învăţa de la cum trebuie respectate legile de convieţuire până la care sunt drepturile consumatorului în Spania sau care sunt principiile de bază ale contractului de muncă.

Numărul mare de participanți este o dovadă a gradului înalt de integrare a străinilor din regiunea Madrid„, a precizat ministrul regional de Imigrație, Javier Fernández-Lasquetty, cu ocazia prezentării celei de-a doua ediții a programului „Conoce tus leyes„.

Avocaţii care predau acest curs gratuit vin de la cele mai reputate birouri din Madrid sau de la firme de renume şi văd acest program ca pe o modalitate de integrare.

Preşedintele fundaţiei Cremades & Calvo-Sotelo, Javier Cremades García, a mărturisit că la prima ediţie cele mai dese întrebări ale străinilor din regiune erau legate de funcţia Regelui. „Mulţi imigranţi vin din ţări republicane şi poate că cel mai des am vorbit despre această particularitate a Spaniei faţă de ţările din care vin mulţi dintre cei care vroiau să ştie care e statutul Regelui în cadrul Statului”, a precizat Javier Cremades García.

Unic în Spania deocamdată, cursul durează 9 ore, se desfășoară în cele 17 centre de integrare, iar din această a doua ediţie, se va derula şi în primării şi sedii ale asociaţiilor de imigranţi.

Dacă la prima ediţie a programului „Cunoaşte-ţi legile” au participat în jur de 1200 de persoane, majoritatea imigranţi din America Latină, autorităţile şi avocaţii, care oferă informaţii sub formă de curs gratuit, aşteaptă la a doua ediţie aproximativ 1800 de elevi. Din datele prezentate de Departamentul de Imigraţie din cadrul guvernului regional, reiese că doar 37 de persoane de naţionalitate română au fost interesate de cunoasterea legilor spaniole.

La finalul cursului, participanţii primesc o diplomă şi un volum care cuprinde cele mai importante legi din sistemul spaniol. Programul se va derula în zilele 12, 21 și 28 noiembrie și cei interesați se mai pot înscrie la telefonul 012 sau în Centrele de Integrare a Imigranților (CEPI).

 

Foto: