Acesta a fost acordul fostul parlamentar al UE Pier Antonio Panzeri pe care l-a încheiat cu anchetatorii belgieni: să dezvăluie detaliile scandalului de corupție din Qatargate și să primească o pedeapsă redusă pentru rolul său în el.

Transcrieri scurse ale a două interviuri realizate la începutul lunii februarie de anchetatori cu figura centrală a scandalului, văzută de DW, oferă o perspectivă mult mai profundă asupra modului în care a început înșelătoria politică, cine a fost implicat și cum a fost comisă.

Detaliile prezentate în acest raport provin din stenograme și reflectă doar partea lui Panzeri a poveștii. Ele pot fi folosite în instanță, dar probabil vor fi contestate de procurori.

Eva Kaili (dreapta), fost vicepreședinte al Parlamentului UE, și partenerul și asistentul ei parlamentar Francesco Giorgi (stânga), au fost acuzați în legătură cu QatargateImagine: Apostolis Papanikolaou/Eurokinissi/ANE/picture Alliance Așa-numitul scandal Qatargate a zguduit Parlamentul European de la Bruxelles, de când patru persoane au fost arestate la Bruxelles pe 9 decembrie, poliția belgiană confiscând 1,5 milioane de euro (1,6 milioane de dolari) în numerar din reședințe private.

Erau parlamentarul grec Eva Kaili, pe atunci unul dintre vicepreședinții Parlamentului European, partenerul ei de viață, Francsco Giorgi, care a fost și asistentul profesionist al lui Panzeri, Pazneri însuși și Niccolo Figa-Talamanca, șeful unui ONG pentru drepturile omului. Acum se pare că Pier Antonio Panzeri ar fi fost prins din greșeală în anchetă, fiind de atunci eliberat „necondiționat”.

Panzeri: Scandalul de corupție a început cu Maroc Transcrierile interviurilor scurse arată că scandalul de corupție a început cu Maroc, nu cu Qatar.

În interviuri, Panzeri a descris modul în care relația cu Abderrahim Atmoun, care este acum ambasadorul Marocului în Polonia, a început în 2012.

Panzeri a spus că diplomatul marocan a plătit 50.000 de euro pentru unul dintre evenimentele sale din campania electorală din Milano în 2014 și că „prietenia sa cu Atmoun s-a consolidat în timp”.

Un set sinuos de povești din stenograme susține că ambasadorul Atmoun a plătit și pentru călătorii generoase în Maroc pentru Kaili, Giorgi și alți doi parlamentari ai UE, Andrea Cozzolino și Maria Arena.

Suspect în scandalul corfei din UE Qatargate gata să vorbeascăPentru a viziona acest videoclip, activați JavaScript și luați în considerare trecerea la un browser web care acceptă videoclipuri HTML5

Potrivit Panzeri, sacii cu numerar greu au început să fie plătiți de Maroc abia din 2019, când el și Giorgi au convenit să ia 50.000 de euro pe an în schimbul lucrului pentru a crea o impresie favorabilă statului nord-african în cercurile de elaborare a politicilor UE în Bruxelles.

Fostul membru al Parlamentului European a susținut, de asemenea, că un acord similar a fost încheiat cu oficialii guvernului Mauritaniei în aceeași perioadă. Panzeri a spus că această situație a durat doar pe tot parcursul anului 2019, atât el, cât și Giorgi primind doar două plăți de 50.000 de euro fiecare.

Guvernul Marocului a negat orice implicare în scandal, în timp ce Mauritania nu a răspuns încă unei cereri de comentarii din partea DW.

Bani din Qatar transferați prin „om de afaceri turc” În timpul interviurilor, Panzeri a susținut că Qatarul a început să încerce să-și extindă rețeaua de influență în instituțiile UE la sfârșitul anului 2017. Acesta este momentul în care plățile efectuate către factorii de decizie din UE au început să crească.

Panzeri a spus că, după întâlnirile de la începutul lui 2018 cu ministrul muncii din Qatar, Ali bin Samikh Al Marri, statul din Golf a fost de acord să îi plătească lui și lui Giorgi fiecare 1 milion de euro pe an în 2018 și 2019.

Pregătirile pentru ca Qatar să găzduiască Cupa Mondială FIFA din 2022 erau deja în curs de desfășurare la acea vreme, iar țara trecea sub un control din ce în ce mai mult pentru tratamentul pe care îl acordă muncitorilor migranți pentru a construi stadioane și infrastructură pentru competiția de o lună. Fosta poziție a lui Panzeri ca o voce de frunte în Subcomisia pentru Drepturile Omului a Parlamentului European l-a făcut persoana perfectă pentru a ajusta narațiunea de la Bruxelles.

Qatar găzduiește Cupa Mondială sub cloudul drepturilor omuluiPentru a viziona acest videoclip, activați JavaScript și luați în considerare trecerea la un browser web care acceptă videoclipuri HTML5

După ce a părăsit mandatul în 2019, Panzeri a înființat un ONG neînregistrat numit Fight Impunity pentru a continua această activitate.

Stenogramele sugerează că în această perioadă a început să se implice partenerul lui Giorgi, Eva Kaili. Panzeri a susținut că europarlamentarul grec a primit 250.000 de euro din Qatar pentru a-și finanța campania de realegere a Parlamentului European din 2019.

Deși unele dintre detaliile transferurilor de bani rămân neclare, Panzeri a spus că o mare parte din banii din Qatar au fost direcționați către ei printr-un „om de afaceri turc și avocatul său din Londra”.

Panzeri a susținut, de asemenea, că un alt europarlamentar italian a primit bani și s-a întâlnit cu interlocutorii implicați în presupusa rețea de corupție.

Ca răspuns la o solicitare de comentarii a DW, statul Qatar a răspuns cu negare repetă, spunând că „respinge categoric acuzațiile. Orice asociere a guvernului Qatar cu afirmațiile raportate este lipsită de temei și grav dezinformată”.

Panzeri spune că nu este „marele șef” La un moment dat în timpul celor aproape șase ore de interviuri, Panzeri le-a spus procurorilor că vrea să „demonteze ideea” că el este „marele șef”.

El a spus că asistentul său, Giorgi, era „dirijorul” și va înmâna plicuri și pungi cu numerar celor implicați, inclusiv lui Panzeri însuși.

Panzeri a subliniat, totuși, cum a „abordat” personal europarlamentarul Marc Tarabella, din Belgia, cu o sumă inițială de 20.000 de euro în numerar și că Tarabella a primit până la 140.000 de euro într-o perioadă de timp. Tarabella a votat pentru ridicarea propriei sale imunități parlamentare în februarie și a fost arestat la scurt timp după aceea.

Marc Tarabella (stânga) și Andrea Cozzolino au fost amândoi legați de scandalul din QatargateImagine: Dirk Waem/Nicolas Landemard/picture Alliance Ceea ce rămâne neclar este dacă milioanele pe care Giorgi și Panzeri le-ar fi primit fiecare de la Qatari urmau să fie folosite pentru a mitui alți oficiali UE sau doar pentru plata serviciilor lor.

Panzeri și-a pierdut locul la alegerile pentru Parlamentul European din 2019, iar în stenograme a susținut că locul său în presupusa rețea de corupție a fost luat de colegul său deputat italian, Andrea Cozzolino, despre care spune că a primit cel puțin 600.000 de euro pentru a face lobby favorabil în numele lui. Qatar.

Giorgi a devenit apoi asistentul lui Cozzolino în Parlamentul European și avea un „salariu mare”, potrivit Panzeri.

Luna trecută, cotidianul britanic Timpurile a raportat că Panzeri și Giorgi au fost ținuți în mod surprinzător săptămâni întregi în aceeași celulă din închisoarea Saint-Gilles din Bruxelles, în ciuda faptului că au fost acuzați de coluziune în acest scandal de corupție.

Mai târziu în aceeași lună, Giorgi a primit eliberarea pe etichetă electronică, în timp ce Panzeri rămâne încarcerat, la fel ca și Kaili și Tarabella. Cozzolino, aflat în prezent în Italia, se confruntă cu un mandat european de arestare.

Surse apropiate lui Panzeri au declarat pentru DW că sănătatea sa mentală și fizică se „deteriorează semnificativ” în timp ce rămâne în închisoare.

Panzeri avea „prea mulți” numerar și „nu știa ce să facă cu ei” Printre numeroasele relatări despre banii care au schimbat mâinile în diferite părți ale lumii, Panzeri a povestit anchetatorilor povestea despre cum 15.000 de euro au fost furați din valiza lui într-un tren între Paris și Bruxelles.

El a povestit cum a împărțit banii în două tapete separate în locuri diferite în geanta lui. În timpul călătoriei, banii au fost scoși din geantă, care a rămas în urmă.

Panzeri a mai spus că în urma unui schimb de numerar cu unul dintre numeroșii asistenți ai Parlamentului European numiți în interviu, a decis să „aruncă banii într-un coș de gunoi atunci când [he] a ajuns acasa.”

Până în 2021, a spus Panzeri, a vrut să schimbe sistemul, deoarece „avea deja prea multe [cash] și nu știam ce să fac cu ea.”

Kaili sa întâlnit cu ministrul Muncii din Qatar, Ali bin Samikh Al Marri, chiar la sfârșitul lunii octombrie 2022Imagine: Twitter/Ministerul Muncii/REUTERS Șeful ONG-ului este legat din greșeală de scandalul de corupție? O altă dezvăluire semnificativă din stenograme este afirmația lui Panzeri că a patra persoană care a fost inițial arestată și ținută în închisoare timp de aproape două luni ar putea fi nevinovată.

Niccolo Figa-Talamanca, șeful unui respectat ONG pentru drepturile omului, înregistrat oficial, numit Fără pace fără justiție, a fost arestat în timpul arestărilor inițiale.

Panzeri’s Fight Impunity a împărțit un birou cu ONG-ul, iar în stenograme, DW a citit că a abordat Figa-Talamanca cu oferte de donații de până la 500.000 de euro, care ar putea fi considerate obișnuite de acceptat de organismele pentru drepturile omului.

„Niccolo nu a participat niciodată la nicio întâlnire cu [an interlocutor] și nu știa nimic despre afacere”, a spus Panzeri anchetatorilor.

Un avocat al Figa-Talamanca a declarat pentru DW că clientul său „nu este implicat în niciun fel în vreo faptă ilicită”.

Un alt europarlamentar belgian, Maria Arena, al cărei nume a fost frecvent legat de scandalul de corupție, a călătorit în Qatar, conform stenogramelor, și s-a întâlnit cu unele dintre persoanele implicate. Dar Panzeri nu a menționat niciodată că Arena a luat bani de la nimeni.

Arena a negat în repetate rânduri orice implicare în scandalul de corupție.

Scurgerile de presă ridică îngrijorări cu privire la cazul legal Procurorii au încercat să limiteze informațiile date presei încă de la începutul scandalului, ceea ce înseamnă că vânătoarea de detalii a fost feroce. Dar mai multe scurgeri au ieșit la iveală în ultimele săptămâni, inclusiv aceste transcrieri.

Preocupările cresc acum cu privire la modul în care acuzarea își poate organiza cazul legal, cu atât de multe informații aflate acum în domeniul public.

DW a contactat birourile fiecăreia dintre persoanele numite în acest raport pentru comentarii și fie i s-a spus „nici un comentariu” sau nu a primit un răspuns prin publicare.

Editat de: M. Kuebler

Sursa: Qatargate: Interviurile suspecților divulgă detalii despre corupția din UE