Un partid olandez da vina pentru criza pe imigrantii din Estul Europei. Partidul antiimigratie PVV al lui Geert Wilders a lansat un site unde cetatenii pot depune plangeri impotriva imigrantilor romani, bulgari sau polonezi din Olanda.

„Ai probleme cu persoane din Europa Centrala si de Est? Ti-ai pierdut locul de munca in fata unui polonez, bulgar, roman sau alt est-european? Vrem sa stim”, se arata pe site-ul lansat de PVV. Site-ul prezinta titluri de ziar precum „Nu ar fi mai bine daca ai pleca inapoi?” sau „Est-europenii, din ce in ce mai infractori”, relateaza site-ul DutchNews.nl.
Parlamentarul PVV Ino van de Besselaar a declarat ca scopul site-ului este sa prezinte o imagine adecvata asupra „problemelor cauzate de cetatenii central si est-europeni in ceea ce priveste infractionalitatea, alcoolismul, consumul de droguri, aruncarea gunoiului si prostitutia”. Rezultatele ii vor fi transmise ministrului Afacerilor Sociale, Henk Kamp.
Conform presei, ambasada Poloniei din Olanda nu este multumita de aceasta initiativa. „Initiativele de partid jignitoare nu contribuie la o discutie calma”, a declarat un purtator de cuvant.
Anul trecut, ambasadorul polonez in Olanda Janusz Stanczyk a apreciat ca atitudinea fata de persoanele din Europa de Est este „la limita discriminarii”.