Sâmbătă, 28 Mai 2022

Galerie foto


 

Prim-ministrul României, Nicolae-Ionel Ciucă, a primit delegația Senatului SUA condusă de senatorul Robert Portman. În cadrul întrevederii au fost discutate subiectele legate de sprijinul american pentru investițiile în energia nucleară, facilitatea  oferită de România pentru exporturile ucrainene de cereale și situația de securitate a României și a regiunii în contextul agresiunii militare pe scară largă a Rusiei în Ucraina.

Premierul României a prezentat problematica exporturilor ucrainene și a eforturilor României pentru a susține securitatea alimentară a statelor expuse, în special a celor din Orientul Mijlociu și Nordul Africii, dar și viabilitatea economiei ucrainene. Portul Constanța, Portul Galați, circulația pe Dunăre către inima Europei, transportul pe cale ferată și pe drumuri au fost prezentate ca variante de suport de către premierul Nicolae-Ionel Ciucă. De asemenea, o parte importantă a discuției a vizat invazia rusă din Ucraina și nevoile de sprijin concret pentru vecinii noștri.

Senatorul Robert Portman a mulțumit României pentru toate eforturile prezentate și a subliniat interesul pe care îl are pentru țara noastră, deoarece în Ohio, statul pe care-l reprezintă, are o importantă comunitate de români, dar și o comunitate reprezentativă de ucraineni. Din această perspectivă, senatorul american este preocupat să ajute țara noastră în finanțarea proiectelor energetice nucleare, dar și în transportul de cereale, irigații și investiții în industria de profil.

Robert Portman este un susținător al prezenței americane în Flancul Estic al NATO și al importanței strategice a Mării Negre pentru securitatea aliată.

Senatorul american a remarcat  producția românească de grâu excelentă de anul acesta, dar și deciziile țării noastre în materie de independență energetică, foarte apreciată de către partea americană.

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a subliniat că, pentru victoria Ucrainei în războiul declanșat de agresiunea militară rusă, este esențială unitatea Occidentului, în special prin manifestarea susținerii tuturor statelor care sunt încă dependente de produsele energetice ruse. Ambele părți au convenit faptul că întărirea serioasă a Flancului Estic cu capabilități militare moderne, de ultimă generație și prezența americană și aliată substanțială sunt cruciale pentru menținerea posturii de apărare și descurajare necesară în fața avansului și proiectelor strategice ofensive ale Rusiei în regiune.

Sursa: Primirea de către Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a delegației Senatului SUA condusă de Senatorul Robert Portman