#Madrid –

SĂNĂTATE LIVRĂ ÎN FIECARE AN SUBVENȚII PENTRU PROMOVAREA SĂNĂTĂȚII

Prima Zi municipală a sănătății a Comunității Madrid cu deviza „Acțiune municipală pentru a câștiga sănătate” a avut loc pe 14 decembrie la Monetăria Regală. Obiectivul acestei întâlniri este acela de a servi drept spațiu pentru funcționarii municipali și tehnicieni pentru a împărtăși experiențe și proiecte consolidate sau inovatoare în domeniul prevenirii și promovării sănătății, promovând în același timp munca intersectorială și sprijinirea cooperării și alianțelor între municipalități. Direcția Generală de Sănătate Publică a Ministerului Sănătății, organizator al evenimentului, consideră că pentru ca munca intersectorială să fie eficientă, este importantă promovarea relațiilor între diferitele sectoare, comunități și instituții implicate în promovarea sănătății.

Conferința s-a adresat în primul rând funcționarilor municipali și tehnicienilor din cele 179 de municipalități și 15 asociații ale Comunității noastre care lucrează, din diferitele domenii ale sănătății, serviciilor sociale, vârstnicilor, educației, sportului sau urbanismului, printre altele, la promovarea sănătății. .

În timpul sărbătorii, acțiunile lui Planul Municipal de Acțiunel al Direcției Generale de Sănătate Publică, în cadrul abordării colaborative „Sănătatea în toate politicile”. Această acțiune municipală ia forma unui portofoliu de servicii activ, uniform și prioritizat care permite fiecărei municipalități să demareze sau să continue un proces de îmbunătățire a sănătății populației sale, prin activități de prevenire și promovare. Se oferă un portofoliu de servicii de bază, altul specific și altul avansat. Furnizarea portofoliului de servicii de bază se bazează pe 3 piloni: Informații cheie pentru un prim pas, cu diseminareaBuletinul Munisaludbisăptămânal, acces la subvenții pentru demararea sau consolidarea proiectelor de sănătate și resurse de informare-formare pentru profesioniști, care este oferit în principal în format virtual.

De asemenea, Conferința a servit pentru a oferi îndrumări privind liniile directoare de prezentare a proiectelor de acordare a subvențiilor entităților locale în domeniul promovării sănătății. Aceste subvenții sunt acordate de către Direcția Generală de Sănătate Publică din 2019 și, în apelul din 2022, s-au ridicat la 250.000 de euro, ceea ce a promovat derularea a 46 de proiecte de promovare a sănătății în tot atâtea municipalități și asociații ale Comunității. Alocarea apelului pentru acest exercițiu, cu o sumă similară, este în prezent în curs.

Entități locale

Entitățile locale au un rol fundamental în ceea ce privește promovarea sănătății, întrucât sunt administrațiile cele mai apropiate de cetățeni și de mediul în care oamenii trăiesc, lucrează, se bucură de timp liber și interacționează. În acest fel, se pot dezvolta strategii la nivel teritorial, mai aproape de comunitate, prin dezvoltarea unor politici sănătoase care să încorporeze valoarea și importanța sănătății în procesul decizional politic, ceea ce este cunoscut sub numele de Sănătate în toate politicile, și, de asemenea, să promoveze crearea de medii sănătoase care, ca linie strategică de promovare a sănătății în ultimele decenii, cuprind dimensiunea socială, facilitează alegeri sănătoase pentru oameni și networking in promovarea sanatatii.

Sursa: Comunitatea Madrid – Prima Zi Municipală a Sănătății Comunitare desfășurată, organizată de Direcția Generală de Sănătate Publică