Delegatul teritorial al Guvernului în Înalții Pirinei și Aran, Ricard Pérez, a prezentat astăzi Pactul Național pentru Limbă în vegueria din Înalții Pirinei și Aran. Scopul acestei prezentări, care a inclus prezentarea rezultatelor raportului academic „Un cadru sociolingvistic egalitar pentru limba catalană”, a fost de a încuraja entitățile și instituțiile din teritoriu să pregătească evenimente auto-organizate pentru a discuta despre limbă, a reflecta privind situația catalanului și să facă propuneri de îmbunătățire pentru a o include în Pact.

Pe lângă reprezentantul Guvernului în vegueria, directorul Serviciilor Teritoriale de Cultură din Lleida, Albert Turull, și șeful Serviciului de Informare, Diseminare și Studii al Secretarului pentru Politică Limbă, Anton Ferret, care a avut loc la Consiliul Județean Pallars Sobirà,. Sesiunea, care poate fi urmărită și online, va fi disponibilă pe canalul YouTube în limba catalană.

Începutul procesului participativ

Procesul participativ este structurat din sesiuni de prezentare teritorială. Traseul a început în Vic și trece prin Badalona, ​​​​Barcelona, ​​​​Cornellà de Llobregat, Girona, L’Hospitalet de Llobregat, Lleida, Manresa, Mataró, Sabadell, Santa Coloma de Gramenet, Sort, Tarragona, Terrassa, Tortosa și Vilafranca. del Penedès. Astfel, în următoarele luni, Secretariatul de Politică Limbă și Comisia Tehnică de Politică Limbă vor organiza, împreună cu alte instituții și entități din diverse sectoare, activități de prezentare a provocărilor catalane, de reflectare asupra situației limbii și de a colecta propuneri. . de îmbunătăţire. În plus, toată lumea va putea colabora prin web pacteperlallengua.gencat.cat . Prognoza este ca în toamna acestui an să se ajungă la un acord în cadrul grupului de lucru pentru Pactul Național pentru Limbă, care va duce la semnarea în decembrie a unui document care va sta la baza viitoarei limbi multianuale. plan de politici

Un cadru sociolingvistic egalitar pentru limba catalană

În februarie anul trecut, raportul academic privind situația limbii scris de șapte cadre universitare din diferite universități catalane și Institut d’Estudis Catalans . La prezentarea raportului a participat președintele Generalității, Pere Aragonès; Vicepreședintele Guvernului și Ministrul Politicilor Digitale și Teritoriului, Jordi Puigneró; ministrul Culturii, Natàlia Garriga; secretarul de politică lingvistică, Francesc Xavier Vila; reprezentanți ai partidelor politice care fac parte din Pact, sociolingviști, membri ai Consiliului Social al Limbii Catalane, precum și alte entități care reprezintă promovarea limbii

) Echipa care a pregătit raportul a fost coordonată de Isidor Marí și Miquel Àngel Pradilla, membri ai Institut d’Estudis Catalans. Ceilalți membri care au participat au fost Avel·lí Flors-Mas și Eva Pons de la Universitatea din Barcelona, ​​​​Maria Corominas de la Universitatea Autonomă din Barcelona, ​​​​Natxo Sorolla de la Universitatea Rovira i Virgili și Maite Melero de la Barcelona. Centrul de Supercomputing și Universitatea Pompeu Fabra. Studiul răspunde ordinului derivat dintr-o rezoluție a Parlamentului Cataloniei care în septembrie 2021 a îndemnat Guvernul să promoveze un pact pentru limba catalană și să comandă o cercetare universitară pentru a face un diagnostic privind cunoștințele și utilizările limbii catalane în diverse domenii sociale, cum ar fi educația, universitatea, judiciar sau comercial.

Conținut și obiective

Documentul prezentat oferă o evaluare obiectivă a situației sociolingvistice și juridice a limbii catalane, centrată pe Catalonia, în cadrul contextului plurilingv al societății noastre și în legătură cu factorii interni și externi care influențează evoluția acesteia. Textul stă la baza dezbaterii parlamentare și publice privind dificultățile actuale ale limbii catalane și modalitățile ideale de depășire a acestora. În plus, include o serie de acțiuni posibile, de la diferite niveluri și în diverse domenii, în principal din inițiativele adoptate de instituțiile și societatea din Catalonia, dar cu posibilitatea de a influența toate aspectele mai largi care condiționează viitorul și egalitatea noastră. comunitate lingvistică.

Zone

Raportul prezintă datele privind situația catalanii în diferite domenii cu incidență deosebită pentru accesul la cunoașterea și utilizarea limbilor oficiale, cum ar fi educație, piață, comunicare, cultură și petrecere a timpului liber, în care nivelul de prezență a limbii catalane este inegal

Obiectivele Pactul Național pentru Limbă

Obiectivele Pactului Național pentru Limbă sunt creșterea nivelurilor de cunoaștere colectivă a limbii; să fie cât mai ușor de utilizat în toate sectoarele, acordând o atenție deosebită zonelor cele mai relevante în care are cea mai mică prezență, precum și promovând adoptarea catalanei în rândul persoanelor care nu o au ca limbă de pornire. Pentru a realiza acest lucru, se pleacă de la diagnosticarea situației actuale a limbii catalane și de la dezbaterea și acordul care trebuie să permită proiectarea și realizarea unei politici lingvistice mai transversale, mai participative și consensuale cu forțele politice, organizațiile, entitățile și, in general, cu toata populatia.

Sort, 7 aprilie,

Sursa: Prezentarea Pactului Național pentru Limbă ajunge la vegueria din Înalții Pirinei și Aran