Ministrul Economiei și Finanțelor, Jaume Giró, și ministrul Drepturilor Sociale, Violant Cervera, au deschis în această după-amiază comemorarea centenarului nașterii economistului și politicianului Ramon Trias Fargas, care a fost ministru al ” Economia în două etape, între 1980 și 1980 și între 1988 eu 1984. Într-un prim act în incinta modernistă din Sant Pau, apelul a adunat reprezentanți ai lumii sociale, personalități ale domeniilor economice, familiari și autorități cu ocazia aniversării . ani de la aprobarea Legii privind integrarea socială a persoanelor cu handicap (Lism). Ramon Trias Fargas a devenit 1978 forța motrice din spatele acestui regulament în Cortes Generales, iar evenimentul din această după-amiază a ținut să evidențieze acest angajament social, care a culminat cu 1984 cu fundația Fundației Catalane pentru Sindromul Down, împreună cu soția sa, Montserrat Trueta.

În timpul discursului său, ministrul de Economie și Finanțe, Jaume Giró, a rezumat în cinci elemente „ cel mai bun din tradiția politică catalană ” care îl întruchipează pe Trias Fargas: cultură, sensibilitate socială, solvabilitate tehnică, catalanism necondiționat și europenismul. Referitor la rolul lui Trias Fargas în fruntea Ministerului Economiei, Giró a remarcat că „ Generalitati trebuia să fie structurată și musculară. Trebuia să îi oferim resursele și instrumentele pentru a normaliza țara pe care ne-am dorit și ne dorim să fim. Acei politicieni poate că nu au vorbit despre structuri de stat, dar au conceput și construit structuri de stat reale și puternice în Catalonia, care și astăzi funcționează ca un ceas pentru administrația catalană.”

*) Jaume Giró a adăugat că „Departamentul de Economie a avut, de-a lungul istoriei sale, consilieri de o categorie foarte înaltă. Și nimeni nu va argumenta că Ramon Trias Fargas este printre cei mai buni. Dacă putem face politica pe care o facem astăzi, este pentru că lucrăm pe umerii giganților care ne-au precedat ”.

Ministrul Drepturilor Sociale, Violant Cervera, a pus accent pe „ nonconformismul, tenacitatea și capacitatea lui Ramon Trias Fargas de a asculta și de a lucra la realizarea proiectelor din cel mai înalt consens ca în cazul Lismi, o lege inovatoare pentru integrare. și promovarea locurilor de muncă a persoanelor cu dizabilități ”.

În acest sens, șeful Drepturilor Sociale se angajează față de Trias Fargas ”și“ conduceți schimbarea structurală, faceți un nou pas. Ne dorim ca fiecare să poată trăi unde vrea și cum își dorește și pentru a realiza acest lucru, pentru a realiza acest nou model de autonomie personală, trebuie să o facem cu ajutorul societății civile și al organizațiilor, așa cum a făcut Trias Fargas cu LISMI ”.

În cadrul evenimentului au intervenit și copiii cuplului Trias Trueta, inclusiv cuvintele președintelui Fundației Catalane pentru Sindromul Down, Katy Trias Trueta. De asemenea, directorul Institut d’Estudis Financers (IEF) şi curatorul anului Ramon Trias Fargas, Josep Soler, a oferit o glosă asupra figurii economistului şi politicianului catalan.

Josep Soler a fost de acord cu Trias Fargas pe vremea când era consilier, în pregătirea primelor bugete ale Generalitati și a fost în perioada 20 ani vicepreședinte executiv al Fundației pentru Libertate și Democrație, înființată de Ramon Trias i Fargas. Are o diplomă în Economie de la Universitatea din Barcelona, ​​o diplomă în Finanțe și Contabilitate de la London School of Economics, o diplomă în Știința Afacerilor și un master în Administrarea Afacerilor (MBA) de la ESADE. În prezent este director general al IEF, fondat la 1990 la inițiativa lui Trias Fargas ca centru de formare și diseminare financiară, și este, de asemenea, membru al Asociației Europene. of Financial Advisers (EFPA), delegat executiv al EFPA pe lângă stat și membru al consiliului executiv al asociației Barcelona European Financial Center, printre altele.

Evenimentul, care a inclus un spectacol muzical al grupul CLAMS, care face parte din asociația muzicală pentru incluziune, a avut un dialog între jurnalistul Antoni Bassas și fiica lui Trias Fargas și președintele Fundației Catalane pentru Sindromul Down, Katy Trias Trueta, precum și o dezbatere în care președintele a fost adăugat Comitetul Catalan al Reprezentanților Persoanelor cu Dizabilități (COCARMI), Antonio Guillen.

Departamentul de Economie conduce comemorarea

Va fi pentru prima dată când Departamentul Economie și Finanțe conduce organizarea acestor tipuri de comemorări, cu scopul evidenţierii figurii fostului ministru al Economiei în două guverne. În anul Trias Fargas , sub motto-ul „RTF, angajament față de țară”, va pivota pe 4 aspecte: angajament social, angajament economic, angajament politic și angajament ideologic. Pe lângă evenimentele care vor fi organizate în jurul fiecăreia dintre aceste teme, Palau Robert va găzdui și o expoziție despre opera și gândirea lui Trias Fargas, precum și alte evenimente care vor fi organizate până în decembrie 2022.

Pentru comemorarea 70 ani de la nașterea lui Ramon Trias Fargas , Departamentul de Economie a lansat un site specific unde puteți găsi informații despre organizarea activităților a anului, precum și informații despre Trias Fargas și despre imaginea instituțională. Imaginea a fost concepută pe baza unei serii de reproșuri făcute de fotograful Francesc Bedmar Blanque. Portretele, în alb-negru, reflectă dinamismul transmis de economistul și politicianul catalan, precum și un gest caracteristic persoanei sale.

Un mare angajament față de țară

Cifra lui Trias Fargas reprezintă îmbunătățirea impulsului drepturile sociale. Iar la nivel ideologic a apărat liberalismul înțeles ca motor care conduce la schimbarea și progresul permanent ca societate și ca națiune. De asemenea, în domeniul economic, din lunga sa carieră instituțională de consilier, consilier, senator și deputat, a fost unul dintre precursorii denunțării infracțiunii fiscale catalane. Deficitul de finanțare și infrastructură de care suferă Catalonia de ani de zile a fost deja expus de Trias Fargas la acea vreme. Astfel, destaquen diversos llibres sobre la realitate industrială i economică catalană i espanyola de l’època.

De fet, only un cop d’ull a the life de Ramon Trias Fargas és suficient per copsar un gran angajamentul față de țară. Născut la Barcelona la data de 1947, a trebuit să plece în exil cu familia în Elveția și Columbia. , unde a absolvit Dreptul la Bogota (1962)). Și-a obținut Masterul în Arte în Economie de la Universitatea din Chicago pe 1950, anul în care s-a întors la Barcelona. , unde a profesat ca avocat.

Profesor de Economie Politică și Finanțe Publice la Facultatea de Drept din Valencia 1980 – 1968) și, de la 1969, la Facultatea de Economie a Universității din Barcelona, ​​​​unde a fost membru al Institut d’Estudis Catalans din 1968 (Secția Filosofie și Științe Sociale). A fost șef al serviciilor de studii la Banco Urquijo (1966).

mai multe cărți de-a lungul deceniilor și 100. Deja în plină tranziție politică, după dictatură, a scris Naționalism și libertate (1980) și Narațiunea unei asfixii premeditate. Finanțe ale Generalitati de Catalunya (1985), unde a denunțat lipsa autonomiei fiscale a Cataloniei și dezechilibrul sistemului fiscal și redistributiv spaniol. De ideologie liberală, a fondat partidul Esquerra Democràtica de Catalunya (1978), legat de Internaționala Liberală, pe care 1978 a fuzionat cu Convergència Democràtica de Catalunya, al cărei președinte era.

A fost membru al Trilateralului Comisia din 1979 și ministrul Economiei și Finanțelor al Generalitati pe două perioade: 1979 – 1978 eu 1988 – 1989.

Sursa: The Guvernul începe comemorarea anului Ramon Trias Fargas cu un prim act care revendică cea mai socială și mai angajată latură a economistului și politicianului catalan