Președintele Generalității, Pere Aragonès i Garcia, a vizitat în această după-amiază uzina de regazeificare Enagás din Barcelona și debarcaderul acesteia, unde a evidențiat „ natura strategică a domeniului continental ”care au facilitățile companiei, portul Barcelona și Catalonia, care sunt” poarta de intrare către Gazul Natural Lichefiat în sudul Europei ”. Prin urmare, a remarcat, „ este important ca în contextul actual, în care există o redefinire a strategiilor energetice pe drumul decarbonizării economiei, să mizăm și pe caracterul strategic al acestor infrastructuri” , a explicat el.

Într-o atenție acordată presei după vizită, șeful Executivului a susținut că ) este necesară creșterea legăturilor acesteia ”, și a revendicat impulsul gazoductului MidCat, extinzându-l până în Franța, ceea ce i-ar permite să aprovizioneze continentul european într-un moment în care dependența pe care o au țările din centrul și nordul Europei față de gazul rusesc. Aragonés a precizat că „ este absolut esențial ca Comisia Europeană să susțină proiectul ” și l-a îndemnat să îl declare proiect de interes comunitar care să permită finanțarea acestuia. într-un context în care este absolut necesară diversificarea surselor de energie.” „Conexiunea prin MidCat ar permite coloana vertebrală a unui coridor energetic de gaze regenerabile”, a spus el. În acest sens, șeful guvernului a subliniat că extinderea Hostalric la El Pertús ar trebui să aibă o planificare globală a infrastructurii, având în vedere „ca să încorporeze în viitor și distribuția hidrogenului .

Aragonés a certificat, de asemenea, obiectivul Guvernului de a avansa „ către decarbonizarea totală ” și a reamintit că în această săptămână Executivul a anunțat că va aloca „ 20 milioane de euro pentru creșterea numărului de parcuri fotovoltaice în clădiri și infrastructuri de proprietate publică, pentru a favoriza racordarea la rețeaua de gaze a centrale de biogaz, precum și pentru a avansa în generarea de energii regenerabile cu energie publică ”, a explicat acesta.

La eveniment a participat și președintele Enagás, Antonio Llardén; directorul fabricii Enagás din Barcelona, ​​Enrique Carrión; președintele Portului Barcelona, ​​​​Damià Calvet, și directorul general al energiei, Assumpta Farran.

Uzina de regazeificare Enagás din Barcelona este cea mai veche din Europa continentală, de când a început funcționează în anul 1969. În plus, este principalul terminal european în ceea ce privește stocarea și regazificarea gazelor naturale lichefiate. Uzina din Barcelona are șase rezervoare cu o capacitate de stocare de 760.000 m3 de gaz natural lichefiat și poate primi nave de până la 266.000 m3 de capacitate de gaz, cea mai mare existentă

Sursa: Președintele Aragonés subliniază caracterul strategic al Cataloniei, „aduce gaz natural lichefiat din sudul Europei”