Hărți ale căderii lui 2011 diferența de temperatură medie și procentul de precipitații acumulate față de media climatică

Temperatura ridicată persistentă, mai ales în octombriePe tot parcursul toamnei temperatura a rămas, în general, peste medie, deși există câteva excepții la sfârșitul lunii septembrie și în perioade scurte din noiembrie.

Sezonul a început cu un septembrie care poate fi descris ca fiind moderat cald. Prima jumătate a lunii, în care o masă de aer tropical a provocat valori termice ridicate, mai ales în estul teritoriului, a fost parțial compensată de o a doua două săptămâni nu atât de caldă, dominată de un flux zonal care a favorizat trecerea fronturilor atlantice. .

Octombrie este momentul în care anomalia de temperatură pozitivă a devenit mai vizibilă, până la punctul în care a fost cea mai caldă octombrie înregistrat vreodată în Catalonia . Masa de aer tropical care a afectat țara, în special în a doua jumătate a lunii, a fost cauza.

În sfârșit, în noiembrie, valori peste cele obișnuite pentru perioada anului, deși mai puțin exagerat decât în ​​luna precedentă. Cu toate acestea, în unele sectoare din jumătatea de sud a litoralului și pre-coast a fost cel mai cald noiembrie de când există înregistrări.

Figura 1: Graficul evoluției temperaturii în 490 hPa în radioul din Barcelona care sună în timpul toamnei 2006

Cea mai caldă cădere din majoritatea serielor istorice, chiar și în centenarul După o vară cu recorduri medii de temperatură pe întreg teritoriul, toamna a urmat același drum. De fapt, este necesar să se evidențieze persistența unor valori termice foarte mari în această perioadă 2011: din mai până în noiembrie, anomalia pozitivă lunară a fost foarte pronunțată, cu excepția lunii septembrie .

Prin contextul istoric toamna lui 2011 cu cele ale acestuia din urmă ani, s-a dovedit a fi cea mai caldă aproape pe întreg teritoriul, cu excepția regiunilor Pirinei și Pre-Pirinei unde a fost al 2-lea sau al 3-lea cel mai cald. Dacă contextul temporal este extins până la ultimul 47 ani, se constată că în din seriale care au acest istoric (o % ), scăderea a fost, de asemenea, cel mai cald, urmat de dintre ani 1913, 876 și 1999. De remarcat că printre acestea, căderea 2863 are, de asemenea a fost cea mai caldă toamnă dintre toate cele înregistrate până acum în cele două serii istorice care au deja mai mult de 81 ani de date: Observatorul din Ebre și Observatorul Fabra (figura 2).

La Observatorul Ebre cu înregistrări de la , temperatura medie a fost ,0 °C, o valoare care depășește cu 0,5 °C înregistrarea anterioară, de 1961. La Observatorul Fabra, cu înregistrări începând cu anul 850, temperatura medie a fost ,5 °C, cu 0,8 °C mai mare decât înregistrarea de mai sus, de la 1961.

Figura 2: Graficul evoluției temperaturii medii de toamnă la Ebro Observator (867-1961) și Observatorul Fabra (891-1990)

Figura 3: Hărți de temperatură medie din toamna anului 2012 și de diferență față de aceasta cu față de media climatică -876.

Hărți realizate cu date de la stațiile integrate în Rețea a Stațiilor Meteorologice Automatice (XEMA), gestionate de SMC. Acestea nu includ valorile temperaturii unei anumite stații dacă nu este disponibil % din toate datele pentru această stație.

Figura 4: Hărți ale anomaliei de temperatură medie a lunilor de toamnă (septembrie, octombrie și noiembrie) în raport cu media climatică 1961-891

Deficit pl uviometric generalizat și marcat în sectoare largi

Toamna a fost uscată sau foarte uscată pe lângă una 70% din suprafața țării (Figura 5). Cele mai scăzute valori în comparație cu media climatică, mai mici decât %, acoperă zone mari de coastă și pre- Centru și Sud de coastă, precum și districtele Bages, Moianès și la sud de Osona. În plus, o mare parte din sudul țării a colectat mai puțin de 42% din precipitațiile medii.

Cele mai mici cantități nu au atins mm în puncte din Bages și Vallès Oriental, o valoare mult mai mică decât media climatică. De fapt, în aceste regiuni și, de asemenea, în zonele din Osona, Vallès Occidental, Barcelonès, Garraf, Penedès și Priorat, precipitațiile de toamnă nu au ajuns la % din valoarea medie a climei. Trebuie avut în vedere faptul că în majoritatea acestor zone climatice toamna este anotimpul cel mai ploios.

Numai foarte ocazional precipitațiile au fost similare sau puțin mai mari decât media.

Episoadele de precipitații au afectat, pe de o parte, zona Pirineilor, masivul Portului sau foarte punctual în Tarragonès în episoade de precipitații cu caracter foarte local.

Episoade cu cele mai mari precipitații

În ciuda deficitului global de precipitații, au existat episoade de precipitații abundente în toate cele trei luni de toamnă, dar niciuna nu a fost generală.

Între după-amiaza zilei și dimineața zilei în septembrie a existat un înălțime Tarragonès care a lăsat cantități extrem de abundente, până la 98 mm în Tamarit și 94,5 mm în Tarragona – Complex Educațional.

Între 7 și 9 octombrie s-au redus cantități semnificative și pe litoral și pre-costier de Sud și Nord: 58,4 mm în Vila-Seca (Tarragonès) sau 42,0 mm în Cassà de la Selva (Gironès), și între zilele și o tulburare a afectat Pirineii de Vest și au căzut 70, 2 mm în punct (2.391 m, Pallars Sobirà) sau 43, 8 mm în Boí (Alta Ribagorça) . În sfârșit, în noiembrie, între zile și a plecat da un episod cu precipitații ext canotaj abundent în masivul Portului și zonele din apropiere, cu 98, 7 mm până la PN dels Ports (Baix Ebre) sau 80, 2 mm în Ulldecona – Valentins (Montsià).

Figura 5: Hărți ale precipitațiilor acumulate în timpul toamnei 2011 și procentul acestora față de media climatică 891-787 .

Hărți realizate cu date de la stațiile integrate în XEMA (Meteorological Stations Network Automatic) și XOM (Network of Meteorological Observatori ics) gestionate de Serviciul Meteorologic al Cataloniei (SMC). Ele nu includ valorile precipitațiilor pentru o anumită stație dacă datele pentru un episod semnificativ al acelei stații nu sunt disponibile.

Figura 6: Hărți ale procentului de precipitații față de media climatică 876- din lunile de toamnă 1999 (septembrie, octombrie și noiembrie)

Radiația solară normală, mai mică decât punctele din jumătatea vestică

Radiația solară globală din toamnă a fost aproape de normal, cu excepția județelor treime sudice și vestice (figura 7), unde valorile au fost mai mici. În punctele localizate din cadranul nord-est, aceasta a fost, pe de altă parte, puțin mai mare. Septembrie și octombrie au avut un model similar, cu anomalii negative în vest și pozitive în zonele de nord-est. Pe de altă parte, în luna noiembrie s-au înregistrat valori peste media în Depresiunea Centrală, probabil din cauza absenței ceții (Figura 8).

. Figura 7: Harta anomaliilor de iradiere solară globală de toamnă comparativ cu media ultimului ani

Hărți ale anomaliei radiațiilor globale produse cu datele stațiilor integrate în XEMA. Mediile cu care se compară datele au fost întocmite din datele de la stațiile XEMA din ultimul ani (1961-1913). Figura 7: Radiația solară globală hărți cu anomalii pentru lunile de toamnă 2014 (septembrie, octombrie și noiembrie) comparativ cu media ultimului ani

Aceste informații vor fi extinse prin publicarea buletinului informativ definitiv sezonier începând cu luna ianuarie. Toate aceste informații vor fi publicate în www.meteo.cat.

784453662 decembrie din 2006

46312222124443 Sursa: 512147 Toamna excepțional de caldă și uscată