Primul primar român din Spania a trecut prin aceleași etape și greutăți precum majoritatea românilor care au ales să se stabilească aici, până la momentul în care a acceptat să intre în cursa electorală.

Aurel Truță are 39 de ani și a lucrat în agricultură, în restaurante și în construcții, înainte să fie îndemnat să candideze pe lista Partidului Popular spaniol din Paramo de Boedo, o comună cu mai puțin de o sută de suflete, din provincia Palencia.

Este din Alba Iulia, dar trăiește de aproape 15 ani în Spania. După ce a locuit în Benidorm și Alcalá de Henares, unde a înființat un bar cu numele „Apulum”, Aurel Truță s-a stabilit în provincia Palencia, unde a cumpărat o casă în care trăiește acum, împreună cu soția lui Mirela Emilia și cu fetița lor de 6 ani.

Cu firma sa de construcții, Aurel Truță a realizat numeroase lucrări în regiune și în ultimii 8 ani a devenit o persoană cunoscută și apreciată de localnici, atât el cât și soția sa.

Nu m-am gândit niciodată că voi ajunge primar în Paramo de Boedo, dar am primit propunerea de a conduce lista PP-ului cu puțin timp înainte de prezentarea candidaturilor pentru alegerile locale”, ne-a declarat Aurel Truță, în exclusivitate pentru Românul din Spania.

Românul ne mărturisește că a mai participat în politică înainte să plece din România, unde a militat în cadrul Partidului Ecologist.

Comuna Paramo de Boedo include trei sate cu un total de 98 de locuitori, iar Aurel Truță spune că i-a plăcut de la început regiunea pentru că seamănă cu România. „Am realizat lucrări de construcții în Cantabria și de la început mi-a plăcut nordul Spaniei, pentru clima și oamenii de aici”, spune Aurel Truță.

Bătălia pentru primăria comunei nu s-a dat la fel ca în orașele mari unde predomină acțiunile de campanie cu mitinguri și manifestații publice.

Nu am făcut campanie deloc, dar am vorbit cu oamenii din localitate. Am primit 53 de voturi din 81 și majoritatea provin de la localnici. M-au votat spaniolii pentru că in comună nu locuiesc alți români. Sunt înregistrați câțiva români, dar în realitate, trăiesc în alte localități. Un român, coleg de-al meu, ar fi trebuit să voteze, dar printr-o eroare informatică nu a fost trecut în registrul electoral”, ne-a mai precizat primarul comunei Paramo de Boedo, Aurel Truță.

Întoarcerea sa în politică a fost determinată de propunerea venită de la actualul deputat al Partidului Popular, Javier San Millan, care l-a dorit în fruntea listei partidului datorită imaginii pe care și-a câștigat-o în regiune.

Imaginea românilor din regiunea Palencia este mai bună acolo unde suntem cunoscuți personal, dar existau și aici prejudecăți cu privire la compatrioții noștri. Cu timpul însă, toată lumea a început să ne cunoască și să vadă realitatea”, mai spune Aurel Truță, care a participat deja la prima ședință a consiliului local, format din 3 membri.

aurel truta si sotia mirela emilia primar roman

Aurel Truță și soția Mirela Emilia

Avem de gând să reabilităm rețeaua de alimentare cu apă și parcurile pentru copii, precum și edificiile primăriei. Bugetul nu este foarte mare, dar avem sprijinul guvernului provinciei”, mai spune primarul Aurel Truță, care mărturisește că funcția de primar nu-i aduce avantaje materiale.

Nu primește salariu și firma sa de construcții nu mai poate să participe la lucrări publice finanțate de primărie și „o zi, două pe săptămână va trebui să le dedic muncii la primărie”.

Cu toate acestea, primul primar român din Spania se declară mulțumit de faptul că a fost ales înaintea candidaților autohtoni și vrea să demonstreze că poate să gestioneze cât mai bine activitatea primăriei.

Alegerea sa ca primar nu a ajuns încă la cunoștința autorităților române, pentru că nimeni din partea statului român nu l-a contactat încă să-l felicite pentru această reușită istorică pentru românii din Spania.