În acest sens, și în conformitate cu Strategia comună agreată în 2020, Summitul de la Viana do Castelo din noiembrie anul trecut a adoptat pași concreti pentru aprofundarea cooperării.

„Majoritatea măsurilor care sunt promovate au ca protagoniști regiuni, autonomii sau entități locale, mai exact, aproximativ treizeci de entități legate de cooperarea locală, multe dintre ele formate din municipalități de pe ambele părți ale Raiei care astăzi se alătură acestei inițiative”, a spus el. adăugat.

Isabel Rodríguez, care a semnat documentul de înființare a Rețelei de Cooperare Transfrontalieră Spania-Portugalia (REDCOT), împreună cu omologul său portughez, ministrul Coeziunii Teritoriale, Ana Abrunhosa, a subliniat importanța lumii locale: „Cunosc importanța Administrației locale pentru executarea politicilor transformatoare, dezvoltarea economică a teritoriilor, realizarea coeziunii sociale și îmbunătățirea vieții oamenilor”.

Rețeaua care este creată astăzi va fi, de asemenea, un model pentru cooperarea transfrontalieră în alte domenii, cum ar fi prevenirea violenței împotriva femeilor și violența de gen.

La eveniment au vorbit, împreună cu cei doi miniștri, secretarul general spaniol pentru Provocarea Demografică, Francisco Boya, și secretarul de stat portughez pentru dezvoltare regională, Isabel Ferreira.

Importanța lumii localeIsabel Rodríguez a indicat că, din profundă convingere a importanței Administrației locale în viața cetățenilor, Spania se pregătește pentru următoarea Președinție europeană, de la 1 iulie 2023: „Ne asumăm Președinția UE într-un context internațional care este, fără îndoială, convulsii și cu multe provocări, pe care Spania și Portugalia le abordează în mod similar și în deplină armonie”, a subliniat el.

„Programul nostru de președinție, cum ar putea fi altfel, se angajează să implice comunitățile noastre autonome și entitățile locale și să arate bogăția și diversitatea Spaniei, implicând diferitele niveluri ale administrației noastre și incluzând întâlniri la nivel înalt în orașe din toate teritoriile, cu scopul de a aduce Europa mai aproape de toți cetățenii”, a explicat el.

„De la Ministerul Politicii Teritoriale lucrăm și la un eveniment, împreună cu Comitetul Regiunilor, în jurul relevanței și provocărilor municipalismului în secolul XXI, la care sunt sigur că vom putea colabora. În acest cadru , Comitetul Regiunilor, lucrăm și în coordonare cu Portugalia, în cererea de aviz privind cooperarea transfrontalieră în domeniul protecției civile și incendiilor, un rău pe care îl suferim periodic în Peninsula și în a cărui luptă cooperăm cu succes”.

În cadrul Președinției, așa cum a menționat secretarul general Francisco Boya la ceremonie, se remarcă sesiunile despre Provocarea demografică, care vor aborda unele dintre problemele pe care le împărtășesc Spania și Portugalia.

Spania și PortugaliaSpania și Portugalia împart o peninsulă și cea mai lungă graniță între două țări ale Uniunii Europene. La Raya, cu peste 1.200 de kilometri, este cea mai veche graniță din Europa, scena unei cooperări și schimburi intense. De asemenea, este destinatarul celui mai mare program de cooperare transfrontalieră din Uniunea Europeană: Programul Operațional de Cooperare Transfrontalieră Spania-Portugalia (POCTEP), cu o dotare de 427 de milioane de euro, din care 320 de milioane sunt fonduri FEDER și restul. 106 sunt contribuții naționale.

Ministrul a reamintit că la recentul Summit Spania-Portugalia de la Viana do Castelo, în noiembrie anul trecut, a devenit clar că ambele țări trăiesc un moment deosebit de pozitiv în relațiile lor bilaterale, mai intens și mai profund ca niciodată: „Suntem în ton, cu o înțelegere totală între guvernele noastre respective, cu măsuri și decizii coordonate în trei sfere: iberică, europeană și internațională. Și în Europa împărtășim valori și interese, asumând poziții și inițiative comune, precum angajamentul de a reloca America Latină ca regiune fundamentală a politicii externe europene, care va fi, de asemenea, o prioritate în următoarea președinție spaniolă”.

„Conducem împreună inițiative care sunt la fel de esențiale pentru agenda comunitară precum așa-numita excepție iberică, care ne-a permis să ne scădem factura la energie și să reducem inflația la un nivel minim în întreaga UE. De asemenea, împărtășim, desigur , o strategie și acțiuni împotriva războiului lui Putin și a teribilelor sale consecințe umanitare, energetice, economice și sociale”, a asigurat el.

Ministrul a încheiat reiterând că semnarea documentului constituțional REDCOT întărește și mai mult cooperarea spaniolă-portugheză: „Cele două țări ale noastre, bazate pe diferențe și diversitate, au știut să depășească dificultățile și să meargă împreună în integrarea europeană”.

Totodată, el și-a exprimat dorința ca legăturile de unire și colaborare să rămână puternice și solide, „să îmbunătățească viața popoarelor și vecinilor noștri din regiunile de graniță și să contribuie la menținerea și aprofundarea unei proximități fraterne care ne face mult mai mult Ceea ce vecini”.

Ministrul Politicii Teritoriale și Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Isabel Rodríguez, la semnarea documentului de înființare a Rețelei de Cooperare Transfrontalieră Spania-Portugalia (REDCOT), împreună cu omologul său portughez, ministrul Ana Abrunhosa.

Mai multe informatii Programul Operațional de Cooperare Transfrontalieră Spania-Portugalia (POCTEP) Spania și Portugalia își aprofundează relațiile de excepție pariând pe inovație și știință (04.11.2022) Etichete: UE Sursa: Guvernul Spaniei – Isabel Rodríguez: „Spania și Portugalia lucrează intens pentru a face din „Raya Ibérica” un teritoriu de dezvoltare și oportunități”