Planul DonaTIC promovat de Departamentul Vicepreședinție și Politici Digitale și Teritoriu pentru împuternicirea femeilor în lumea digitală are astăzi un nou plan de acțiune sectorial diferențiat: ‘ Plan DonaTIC în domeniul securității cibernetice” . Acesta este al doilea plan sectorial care se activează în cadrul Planului DonaTIC, după Planul DonaTIC în domeniul aerospațial , pentru a răspunde nevoilor specifice de promovare și vizibilitate a femeilor în anumite domenii sau subsectoare digitale emergente și cu o puternică proiecție de viitor precum cele legate de spațiu și securitate cibernetică.

Noul plan sectorial a fost prezentat astăzi în cadrul „Congresului de securitate cibernetică Barcelona”, organizat de Agenția Catalană de Securitate Cibernetică și desfășurat săptămâna aceasta la Fira de Barcelona Gran Via, într-un act care a avut intervențiile directorului general. al Societății Digitale, Joana Barbany și directorul Agenției de Securitate Cibernetică a Cataloniei, Oriol Torruella .

Lucrat în comun de către Direcția Generală a Societății Digitale și Agenția Catalană de Securitate Cibernetică, „Planul DonaTIC în domeniul securității cibernetice” a Scopul este de a promova egalitatea de gen în sectorul securității cibernetice din trei unghiuri: prin susținerea țesutului de afaceri al securității cibernetice pentru a stimula participarea femeilor în acest sector; promovarea și atragerea talentelor feminine la această disciplină și încurajarea vocațiilor fetelor și tinerilor în securitatea cibernetică.

În acest sens, planul este în concordanță cu liniile strategice ale Planul DonaTIC și, de asemenea, cu una dintre axele strategice ale Agenției de Securitate Cibernetică a Cataloniei: promovarea sectorul economic al securității cibernetice ca sector cheie pe care să se construiască societatea digitală din Catalonia, prin politici de inovare, dinamizarea sectorului productiv și crearea de talente.

Astfel, planul este structurat în jurul a trei axe, cu obiective specifice și diferențiate:

Conducerea ecosistemului de securitate cibernetică pentru promovarea prezenței femeilor Această axă are ca obiective strategice identificarea și abordarea nevoilor ecosistemului de a stimula participarea femeilor în sectorul de securitate cibernetică și de a conduce articularea a ecosistemului pentru promovarea egalității de gen în acest domeniu Atragerea, promovarea și reținerea talentelor feminine pentru Cu două obiective strategice: să protejeze și să rețină talentul feminin existent pentru a stimula leadershipul femeilor în securitatea cibernetică și să recicleze și să atragă noi talente pentru a crește ocuparea femeilor în domeniul securității cibernetice.femeile în posturi specializate și antreprenoriatul feminin în acest sector. Stimularea și promovarea vocațiilor fetelor și tinerilor în securitatea cibernetică. Cu scopul de a încuraja vocațiile în domeniul securității cibernetice și de a răspunde stereotipurilor de gen care împiedică interesul celor mici pentru tehnologii în general și pentru securitatea cibernetică în special . Pentru atingerea acestor obiective, noul plan sectorial în securitate cibernetică se bazează pe cei trei piloni transversali ai Planului DonaTIC:

Mass-media: agent cheie pentru diseminarea activităților, dar de asemenea, pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la decalajul de gen din sector și pentru a oferi vizibilitate femeilor lider în securitatea cibernetică Rețele: atât existente, cât și care pot apărea ca urmare a acțiunilor din acest plan Observator de date și acțiuni: pentru a cunoaște progresul în realizarea obiectivelor În plus, planul stabilește indicatori de impact și de rezultat pentru fiecare axă strategic pentru a putea îndeplini diferitele obiective și a evalua adecvarea acțiunilor planificate

Femeile din sectorul securității cibernetice în Catalonia

Sectorul securității cibernetice din Catalonia este în plină expansiune, ca și în restul lumii, unde piața legată de acest domeniu în 2021 este estimat la mai mult de 190. milioane de euro și un 10% anual până la 2021

În acest context de creștere, lipsa talentul de a acoperi cererea de profesioniști TIC în sectorul digital în general este accentuat în special în domeniul securității cibernetice: pe piața muncii catalană, pentru fiecare ofertă profesională din acest domeniu, se încadrează doar 3,4 profesioniști, în timp ce cifra crește la 19, 6 pentru setul de profesii digitale. În acest moment, cererea nesatisfăcută de profesioniști în securitate cibernetică din Catalonia este estimată la aproximativ 6. În ceea ce privește prezența femeilor în sectorul TIC, aceasta reprezintă doar 10, 8% dintre persoanele care lucrează în această ramură de activitate, și doar 8,6% dintre cei care ocupă funcții tehnice sau de specialitate. În ciuda lipsei de date privind acest indicator aplicat subsectorului securității cibernetice, mai multe studii evidențiază că acesta este al patrulea domeniu cu cea mai mare cerere de lucrători în sectorul digital și unul care are o rată de participare mai mică a femeilor, care ar putea fi în jur de 15%.

Cât despre prezența femeilor în consilii al directorilor companiilor de securitate cibernetică din Catalonia, aceasta nu ajunge la 15%, conform datelor din raportul de tehnologie Securitatea cibernetică în Catalonia elaborat de Agenția Catalană de Securitate Cibernetică și ACCIÓ.

Sursa: „Planul DonaTIC în domeniul securității cibernetice” se naște pentru a împuternici și a face vizibile femeile din acest sector emergente și de viitor