Ministrul Drepturilor Sociale, Violant Cervera, s-a întâlnit în această după-amiază cu 18 femei țigane care reprezintă diverse organizații, cu ocazia Zilei Internaționale a Poporului Țigan, care a avut loc pe 8 aprilie. Anul acesta Departamentul a dorit să comemorați ziua printr-o întâlnire cu femeile țigane pentru „să-și revendice rolul de adevărați protagoniști ai transformării sociale a comunității țiganilor” după cum a afirmat ministrul. În acest sens, ministrul a avertizat că „în ciuda eforturilor și progreselor făcute, femeile rome continuă să sufere o discriminare triplă pentru că sunt femei, din cauza apartenenței la o minoritate culturală precum poporul țigan și a dificultății de acces la formarea academică „. Tocmai din acest motiv, potrivit Cervera, „de la Guvern, Planul Cuprinzător pentru Poporul de Romi are un domeniu specific de lucru axat pe femeile rome pentru a-și îmbunătăți situația în domenii precum sănătate, educație și muncă, sau să le sporească participarea politică, socială și științifică „.

Participanții la întâlnirea cu ministrul reprezintă următoarele entități: Asociația țiganilor femei Drom Kotar Mestipen, Asociația Tinerilor Țigani din Gràcia, Rețeaua Universității Țigane din Catalonia CampusRom, Fundația privată Pere Closa, Fagic, Asociația Lachó Bají Calí, Asociația Femeilor Țigane Tumenge Calí, Gypsy Voices, Instituto Romanó, FSG, Agipcat, Mediatorii orașului consiliile din Sabadell, Amposta și Consiliul Județean La Noguera, un promotor școlar, un facilitator și un facilitator GAU.

Perspectiva de gen este un aspect prezent pe tot parcursul Planului Cuprinzător al Poporului Țigan si este si in evaluarea Pl a, care încorporează indicatori de echitate cu privire la situația femeilor rome din Catalonia

La întâlnire a participat și directorul general de acțiune civică și comunitate, Cesca Domènech și șeful Programului Țigani și Inovare Socială, Ramon Vilchez.

Sursa: Cervera: „Femeile țigane sunt adevărații protagoniști ai transformării sociale a comunității tale” 420305