#Catalunia – Prima ediție a Seminarului privind drepturile omului cu peste 200 de persoane înscrise a început luni. Este pentru prima dată când o activitate cu această temă este oferită personalului tuturor administrațiilor publice catalane de la Școala de Administrație Publică din Catalonia (EAPC). Este, prin urmare, o experiență de pionierat.

Această activitate de formare, care este predată într-un mod online sincron, își propune să învețe despre drepturile dintr-o perspectivă globală și actuală, precum și să exploreze atât particularitățile specifice ale acestor drepturi, cât și legătura lor cu discriminarea și drepturile emergente. Seminarul este organizat de Direcția Generală pentru Promovarea și Apărarea Drepturilor Omului din cadrul Departamentului Egalitate și Feminism și EAPC.

Directorul general pentru Promovarea și Apărarea Drepturilor Omului al Departamentului de Egalitate și Feminism, Adam Majó, a subliniat importanța de a continua să vorbim despre drepturile omului în Catalonia secolului XXI: „Să se înțeleagă că apărarea drepturilor omului este atât de necesar acum ca acum 75 de ani, atât în ​​ceea ce privește drepturile cuprinse în declarația din 1948, cât și cele de nouă generație și emergente care au fost ulterior încorporate în aceasta”. El a subliniat, de asemenea, caracterul clar transversal și multidisciplinar: „Evaluăm și proiectăm politicile publice din perspectiva drepturilor omului, privind mereu societatea în ansamblu, pentru că drepturile omului fie sunt ale tuturor, fie nu aparțin. oricine . Aceasta este țara pe care ne-o dorim și de aceea în acest an 2023 vom comemora 75 de ani de la Declarația Universală a Drepturilor Omului cu multe acțiuni și propuneri, inclusiv această instruire.”

„Vrem să întărim ideea că Administrația nu se ocupă de dosare, ci de oameni”, a adăugat directorul EAPC, Ismael Peña-López, „și că acești oameni sunt așa prin simplul fapt de a fi așa, dincolo de faptul că Administrația este capabilă să-i recunoască printr-un act de identitate sau un anumit profil socio-demografic”.

Programul este împărțit în patru sesiuni, de acum până în iunie a câte două ore fiecare, unde vor fi discutate subiecte precum conceptualizarea drepturilor omului, reglementări, drepturile omului și discriminarea și drepturile omului emergente. Echipa didactică este formată dintr-un grup de profesioniști experți în aceste domenii, precum Itziar Ruiz-Giménez, profesor de Relații Internaționale și expert în drepturile omului la Universitatea Autonomă din Madrid; Marco Aparicio, profesor de Drept Constituțional la Universitatea din Girona și președinte al Observatorului DESC; Estel·la Pareja, consultant în Drepturile Omului, și David Bondia, Ombudsman al Barcelonei, fost președinte al Institutului pentru Drepturile Omului din Catalonia și profesor titular de Drept Internațional Public la Universitatea din Barcelona.

Anul 2023 marchează 75 de ani de la semnarea Declarației Universale a Drepturilor Omului în 1948. De atunci s-au făcut multe progrese, dar este clar că mai sunt multe de făcut, nu numai în țările din South Global sau în regimuri totalitare dar și în Europa în ansamblu și în special în Catalonia.

Comemorarea celei de-a 75-a aniversări este un prilej de a revendica valabilitatea absolută a conceptului de drepturi ale omului și a Declarației din 1948 și de a reflecta asupra noilor nevoi și provocări cu care societatea și administrațiile publice ale secolului XXI trebuie să le facă față în ceea ce privește drepturi.

sursă: Peste 200 de lucrători din toate administrațiile publice catalane participă la un seminar pentru a reflecta asupra drepturilor omului