Politica nefastă a lui Zapatero a făcut ca imigranţii să o ducă mai prost, crede ministrul regional de imigraţie, Javier Fernández Lasquetty, care a prezentat recent rezultatele Studiului Regional privind Imigraţia (Encuesta Regional sobre Inmigración) în regiunea Madrid.

Datele acestui studiu, realizat pe un eşantion de 3.283 de imigranţi din comunităţile cele mai numeroase în regiune (România, Ecuador, Maroc etc), arată că aceştia se plâng de efectele crizei, în principal şomajul, dar participă la cursuri de recalificare.

Jumătate din muncitorii imigranţi au salarii cuprinse între 600 şi 1.000 de euro pe lună şi doar 5% au acces la creşele publice. Consilierul Lasquetty a subliniat că datele acestui studiu semnalează o clară „pierdere a calităţii vieţii” şi în rândul imigranţilor, ca „o consecinţă a dezastruoasei politici economice şi a locurilor de muncă desfăşurată de guvernul Zapatero din anul 2004”.

Rata şomajului în rândul imigranţilor din Comunitatea Madrid este de 21,1%, cu 6,4 puncte mai mică decât în restul Spaniei şi 12 puncte mai mică între tineri. Datele studiului privind imigraţia, realizat în octombrie-noiembrie 2009, demonstrează că imigranţii au salarii cu 10% mai mici decât în trimestrele precedente. Salariul mediu în 2008 era de 1.012 euros, iar în 2009 a fost de 903 euros.

Alte date desprinse din studiu: a crescut numărul contractelor temporare şi au scăzut cele pe termen nelimitat, în timp ce procentul imigranţilor care muncesc la negru a crescut cu aproape patru procente (de la 18,4% la 22,3%), peste 60% dintre imigranţi locuiesc în chirie si 75% dintre noii madrileni ar dori să obţină naţionalitatea spaniolă.