Peste 2.46 au participat în dimineața de astăzi în 34 ediție a Cursei de apă, organizată de Comunitatea Madrid prin Canal de Isabel II. Iván Roade a fost câștigător la categoria masculină, cu un timp de 29′ 46”, urmat de Sergio Salinero și Juan Miguel Maíllo, care au investit 28’46’ ‘ și 29’22” minute, respectiv, pentru a finaliza kilometri. La categoria feminină, Lucía Rodríguez a câștigat victoria cu un timp de 33’09”. Au însoțit-o pe podium pe Clara Viñaras (29’14”) și Claudia Gómez (35’12”). Clasificarea completă poate fi consultată pe www.lacarreradelagua.es.

Ministrul regional pentru Mediu, Locuință și Agricultură, Paloma Martín, a fost responsabilă de lansarea acestui concurs, la Ora 9 în strada Mateo Inurria. Circuitul, de zece kilometri și omologat de Federația Spaniolă de Atletism, a parcurs între două dintre cele mai emblematice rezervoare de apă din orașul Madrid: Plaza de Castilla (al patrulea rezervor) și Insulele Filipine (al treilea rezervor).

„Cu acest eveniment sportiv dorim să conștientizăm utilizarea corectă a acestei resurse naturale. Madridenii consumă apa în mod responsabil, dovadă este că în ultimii șaptesprezece ani aceasta a fost redusă cu unul 20%, în timp ce populația aprovizionată în regiune a crescut cu aproape 20%, ceea ce înseamnă o reducere a consumului pe cap de locuitor de 34% dintre cetățeni”, a subliniat Martín.

Apa, o resursă rară și esențială

Cursa de apă a apărut mai mult decât 40 ani ca o inițiativă de evidențiere a importanței acestei resurse naturale, un bun rar și esențial. Anul acesta, în plus, a avut loc în ajunul Zilei Mondiale, care se sărbătorește marțea viitoare 22 Martie.

Concursul a avut un marcat caracter durabil și ecologic. În scopul limitării utilizării recipientelor din plastic, în zonele de aprovizionare, organizația a oferit apă de la robinet din Madrid în pahare din carton reciclabil. De asemenea, vehiculele oficiale ale cursei, inclusiv mașina de cronometrare, au fost electrice, pentru a reduce amprenta de carbon.

Cursa de apă este una dintre competițiile populare cu cea mai îndelungată tradiție din capitală, alături de San Silvestre Vallecana sau Canillejas. În 2022, Comunitatea Madrid, prin Canal de Isabel II, l-a readus după câțiva ani de absență. De-a lungul istoriei sale, mai mult de 50.000 oameni au alergat în toate edițiile sale.

Sursa: Comunitatea Madrid – Mai mult de 2.46 au participat la 39ª ediție a Cursei de apă din Comunitatea Madrid