#Spania – Ministrul Industriei, Comerțului și Turismului, Héctor Gómez, a participat la cea de-a zecea ediție a târgului de antreprenoriat și inovare Startup Olé desfășurat la Palatul Congreselor Salamanca, la care au participat 700 de vorbitori și peste 200 de companii.

După o vizită la diferitele standuri ale Târgului, ministrul a amintit că „din Guvern promovăm o foaie de parcurs ambițioasă pentru transformarea digitală a țării și sprijinirea antreprenoriatului”.

„Obiectivul este de a transforma noile tehnologii într-un motor de creștere economică mai intensă și susținută, bogat în locuri de muncă de calitate, cu o productivitate mai mare și care să contribuie la coeziunea socială și teritorială”, a spus Héctor Gómez.

De asemenea, a anunțat că Ministerul Industriei, Comerțului și Turismului, prin organismul său asociat ENISA (Compania Națională de Inovare), a certificat 103 companii ca startup-uri de când acest mecanism a fost lansat pe 21 iulie. 46% aparțin sectorului TIC; 33% la servicii profesionale, științifice și tehnice; 16% pentru industrie și energie; și 8% la transport, comerț și ospitalitate.

Ministrul a apreciat efortul Ministerului în acest întreg proces și conducerea europeană a Spaniei cu acest sistem de eliberare a certificatelor. De asemenea, Gómez a evidențiat siguranța juridică pe care acest sistem o oferă sectorului de afaceri emergent din țara noastră și posibilitatea ca aceștia să beneficieze, printre alte avantaje, de avantajele fiscale prevăzute în Legea Startup-urilor.

Un mandat pentru ENISAENISA a fost mandatată să lanseze certificarea startup-urilor datorită experienței sale vaste în finanțarea IMM-urilor și a companiilor emergente. Dovadă în acest sens sunt cei peste 1.260 de milioane de euro repartizați în 8.280 de împrumuturi participative de care au beneficiat 7.220 de companii.

Mai exact, în Comunitatea Castilla y León au fost acordate istoric 159 de împrumuturi în valoare de 30,4 milioane de euro. Pe de altă parte, provinciei Salamanca au fost alocate 18 împrumuturi în valoare de 2,1 milioane de euro.

Sprijin pentru ecosistemul antreprenorial Fundația EOI a publicat rezoluția procedurii de acordare a ajutorului pentru promovarea ecosistemului antreprenorial prin desfășurarea de evenimente de antreprenoriat inovator. Acest apel face parte din „Programul Drapel”, care își propune să răspândească cultura antreprenorială ca element cheie al Strategiei Națiunii Antreprenoriale Spaniei.

La apel au fost depuse 147 de cereri, dintre care 25 fiind acordate ca beneficiari pentru o sumă totală de 4 milioane de euro. Aceste granturi vor fi utilizate pentru finanțarea evenimentelor care au loc între lunile septembrie și decembrie 2023, care acoperă întreg teritoriul național și comunitățile autonome (cum ar fi Andaluzia, Aragon, Catalonia, Galiția, Castilla și León, Madrid, Țara Bascilor și Comunitatea Valenciana) care va avea mai mult de un eveniment finanțat în cadrul acestui apel.

Printre proiectele care au beneficiat de acest apel se numără „Startup Olé”, cu un ajutor de 182.889 euro.

Alte evenimente care beneficiază de finanțare din acest apel și care vor avea loc în curând sunt Ziua Antreprenorului din Regiunea Murcia (5 octombrie), evenimentul B-Venture de la Bilbao (17 și 18 octombrie) și Săptămânile Antreprenoriatului din Aragón și Universitatea din Barcelona, ​​care va avea loc în octombrie.

startup-uri spanioleÎn 2022, Spania avea 12.041 de startup-uri, cu 8% mai multe decât în ​​2021, contribuind la angajabilitatea cu 14% mai multe locuri de muncă, echivalentul a 160.000 de persoane.

Aceste date plasează Spania pe a patra țară cu cel mai mare număr de companii europene emergente, doar după Regatul Unit, Franța și Germania. În acel an au strâns 4.000 de milioane de euro, fiind al doilea cel mai bun an din 2017 (primul a fost 2021, cu 4.700 de milioane), înregistrând o scădere de doar 15%.

Pentru ministrul Gómez, „lista startup-urilor spaniole care au depășit bariera evaluării la 1.000 de milioane este într-o stare de sănătate foarte bună. Avem un sistem matur, în care investițiile în capital de risc ne fac să ocupăm locul șase în Europa și al șaisprezecelea la scară globală” .

Ministrul Industriei, Comerțului și Turismului, Héctor Gómez, la Târgul Startup Olé

Etichete: Economie Angajare Sursa: Guvernul Spaniei – Peste 100 de companii au primit certificatul de startup de la lansarea acestei inițiative