#Madrid –

SE DISTINGEAZĂ TREI COMUNICAȚII ORALE ȘI UN CAZ CLINIC

Congresul Național al Societății Spaniole a Farmaciștilor de Asistență Primară (SEFAP), desfășurat la sfârșitul lunii mai la Santander, a remarcat activitatea desfășurată de profesioniști din Comunitatea Madrid, acordând premii la patru dintre proiectele prezentate de lucrătorii din domeniul sănătății din Managementul Asistenţei Primare. Cele trei premii pentru comunicări orale au revenit farmaciștilor de la Școala Primară din Madrid, iar lucrarea la categoria „evaluare a tratamentului” prezentată de profesioniști din acest domeniu de îngrijire de la Serviciul de Sănătate din Madrid a câștigat, de asemenea, premiul.

Congresul SEFAP a avut o participare mare a farmaciștilor de Asistență Primară (FAP) din Comunitatea Madrid, atât datorită numărului mare de comunicări acceptate, cât și a prezenței acestora la mesele rotunde. În acestea, lucrătorii sanitari au explicat derularea programului „ATENTO”, consultații telefonice pentru rezolvarea îndoielilor pacienților cu privire la medicamente, precum și funcțiile FAP în Unitățile de îngrijire rezidențială. În plus, șase dintre cele mai bune zece comunicări selectate de comitetul științific au fost de la autori de la Management.

Premiul I pentru comunicare orală a corespuns lucrării „Validarea Paxlovid® de către farmacistul de Asistență Primară într-o Comunitate Autonomă. Analiza acțiunilor și profilul pacienților în tratament”, care a fost prezentat de Ana Blázquez Valerón de la Unitatea de Farmacie a Direcției de Asistență Sud de Asistență Primară. Comunicarea reflectă munca coordonată a diferitelor echipe de farmaciști de Asistență Primară în managementul acestui medicament, de la validarea acestuia până la expedierea lui la Centrul de Sănătate și urmărirea ulterioară când pacientul îl are.

Cea de-a doua comunicare orală câștigătoare a fost susținută de Berta Reques, reprezentând Unitatea de Farmacie a Direcției Asistență Nord de Asistență Primară. Proiectul prezentat se intitulează „Managementul incidentelor de prescripție de origine spitalicească. Implementarea unui circuit de comunicare”, în care se explică circuitul de comunicare cu Spitalul Universitar La Paz pentru rezolvarea incidentelor depistate prin programul ATENTO că au avut originea în spital.

Isabel Santaolalla a prezentat studiul farmaciștilor de la Departamentul de Îngrijire Sud-Est care au câștigat premiul III pentru comunicare orală. Acestea sunt „strategii de îmbunătățire a prescripției bazate pe o analiză Ishikawa”, care își propune să identifice cauzele unei prescripții care nu îndeplinește criteriile de calitate și să implementeze strategii de îmbunătățire a prescripției.

Dintre comunicările de evaluare a cazurilor clinice, premiul a fost prezentat de Comunitatea Madrid. Aceasta este lucrarea „Revizuire a tratamentului și a evaluării nutriționale a pacienților psihiatrici, obezi și instituționalizați. Abordare multidisciplinară și coordonare între ambele zone de îngrijire”, prezentată de Marina Peláez, FAP a Unității de Îngrijire Rezidențială a Direcției de Îngrijire de Sud. Acest studiu abordează activitatea desfășurată de farmaciști în revizuirea medicației pacienților din azilurile de bătrâni.

Profesioniștii în management subliniază că diverse lucrări ale farmaciștilor din Asistența Primară din Comunitatea Madridului au fost recunoscute de SEFAP la principalul eveniment anual al acestei societăți științifice și servește ca un impuls pentru dezvoltarea acestor proiecte și a noilor proiecte.

Sursa: Comunitatea Madrid – Patru proiecte din Comunitatea Madrid, premiate de Societatea Spaniolă a Farmaciştilor de Asistenţă Primară