Consiliul guvernatorilor Comunității Madrid a aprobat proiectul de lege pentru crearea unei agenții de securitate cibernetică în ședința sa de astăzi. Obiectivul Executivului regional este de a avea un organism public care să propună și să promoveze utilizarea soluțiilor și serviciilor împotriva atacurilor cibernetice în Administrație.

Astfel, Agenția va acționa în zonele în care nu există capacități de securitate cibernetică, cum ar fi entitățile locale de mai puțin de 20.08 locuitori, deoarece nu au strategii sau mijloace pentru a-și proteja rețelele și sistemele ; și promovarea securității informatice în raport cu companiile, în special IMM-urile , și cetățenii , întărind în acest sens competența deținută de Stat.

Pe de altă parte, în acele sectoare precum administrația generală și instituțională a Comunității Madrid, în care If securitatea cibernetică sunt disponibile capacități, acest organism va elabora o strategie care să coordoneze măsurile și acțiunile în acest domeniu pentru întreaga regiune. De asemenea, va servi ca organism de colaborare cu guvernul central, în special cu Centrul Criptologic Național (CCN-CERT).

Pentru acest proiect, un buget inițial de 1,5 milioane de euro și o echipă de 15 profesioniști formați dintr-un CEO, doi directori adjuncți, doi consultanți în sisteme informatice, trei ingineri de dezvoltare, doi ingineri de sisteme, patru posturi administrative și un secretar.

Principalele avantaje ale viitoarei agenții

Printre alte avantaje, această agenție va permite cetățenilor să genereze un climat de încredere în utilizarea serviciilor telematice ale Comunității Madrid, protejându-le informațiile și datele. De asemenea, va oferi guvernului regional o viziune centralizată și orchestrată asupra securității cibernetice a administrației și serviciilor sale; și va crește capacitatea de a răspunde și de a se recupera în urma atacurilor cibernetice.

De asemenea, va promova cultura și formarea în protecția computerelor a locuitorilor din Madrid și a IMM-urilor; și va sprijini dezvoltarea talentului profesioniștilor și a industriei și serviciilor de securitate cibernetică, generând locuri de muncă de calitate și bogăție pentru regiune. În sfârșit, va îmbunătăți continuu securitatea informatică a infrastructurilor critice ale Comunității, cu un accent deosebit pe domeniul sănătății.

Departamentul Administrație Locală și Digitalizare, pentru a permite participarea cetățenilor, organizațiilor și asociațiilor la procesul de pregătire a acestuia, a deschis o consultare deschisă prealabilă pe Portalul Transparenței. De asemenea, documentul a fost supus informării publice într-o perioadă în care nu a primit niciun fel de acuzații.

Legea, care este transmisă acum Adunării de la Madrid pentru procesare legislativă, include crearea, natura și statutul juridic al agenției și definește domeniul de aplicare, scopul și funcțiile acesteia. În plus, precizează structura organică; reglementări privind angajarea și personalul; și politica sa economică și financiară.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid aprobă proiectul de lege pentru crearea unui sistem de securitate cibernetică Agentie care fereste Administratia de atacuri tehnologice