Institutul Catalan al Femeii (ICD) a anunțat expoziția Maria Matilde Almendros: o voce și două pasiuni , cu un eveniment la Colegiul de Jurnalişti din Catalonia. Expozitia parcurge traiectoria intensa a Mariei Matilde Almendros Carcassonne (Manresa, 1922 – Barcelona, ​​​​422320 ), care s-a dedicat lumii teatrului și radioului din diferite unghiuri: ca actriță și crainică, dar și ca antreprenor. A regizat și prezentat programe radio și a fost regizor și promotor de teatru, într-o perioadă dificilă pentru femei. Expoziţia, care va rămâne deschisă publicului la Asociaţia Jurnaliştilor, va fi de călătorie şi va fi disponibilă organismelor şi organizaţiilor locale din toată Catalonia.

„Este esențial să avem resurse care să mențină vie memoria femeilor și să le facă vizibile” , Președinte al ICD, Meritxell Benedí Altés, la prezentarea expoziției . „Prin expoziția pe care o inaugurăm astăzi, recunoaștem o femeie extraordinară precum Maria Matilde Almendros Carcassonne și rolul său remarcabil în lumea comunicării, teatrului și radioului, precum și în promovarea culturii catalane” . Benedí a susținut că

„este necesar să schimbăm felul în care privim locurile de muncă pe care le considerăm extraordinare, să facem în continuare vizibile femeile care au avut vieți extraordinare, dar care nu sunt recunoscute pentru că provin de la referentul masculin și masculin care prețuiește doar anumite ocupații ”. „Numai așa vom putea recunoaște atâtea femei care rămân invizibile” , a conchis președintele.

La rândul său, primarul orașului Manresa, Marc Aloy Guàrdia, a reamintit că este planificat ca, în ședința plenară municipală de joi, Maria Matilde Almendros să fie numită Manresana Il·lustre, „cea mai înaltă distincție onorifică acordată oamenilor din oraș” și și-a evidențiat caracterul de pionierat , deschizând formele într-o lume masculinizată ”. Aloy a mai subliniat că a fost întotdeauna foarte conștient de orașul său natal, Manresa, oriunde s-a dus. La prezentarea evenimentului a participat și decanul Asociației Jurnaliștilor, Joan Maria Morros Cuadras, care a amintit de cariera lui Almendros în lumea radioului.

Actele de recunoaștere și diseminare a traiectoriei Mariei Matilde Almendros Carcassonne, încadrate în comemorarea centenarului nașterii sale, sunt promovate de Institutul Catalan al Femeii, organism pe lângă Departamentul de Egalitate și Feminism, în colaborare cu Consiliul Local Manresa, Asociația Femeilor Jurnaliste din Catalonia (ADPC), Ràdio Manresa, Asociația Jurnaliştilor din Catalonia – Demarcația Catalonia Centrală și El Galliner.

O viață intensă legată de teatru și radio și de promovarea culturii și limbii catalane

„Maria Matilde Almendros a devenit o artistă totală în lumea teatrului și a radioului. Are o viață incitantă”, a susținut în prezentarea expoziției curatorul său, Elvira Altés Rufias, care a făcut o trecere în revistă a principalelor evenimente din viața sa.

Almendros a interpretat, adaptat și regizat piese de teatru, precum și a produs spectacole din propria companie. În plus, a reușit să dirijeze și să prezinte propriile programe radio cu o audiență de succes și recunoaștere profesională. pentru o femeie ”, a subliniat Altés.

Expoziția amintește și rolul său în promovarea culturii catalane, întrucât a promovat teatrul în limba catalană în a doua jumătate a secolului XX de la diferitele companii de teatru în care a activat ca actriță, producător. si director. De asemenea, Almendros a transmis limba catalană la diferite programe de radio. Sagarra i Verdaguer a recitat în primul program în limba catalană al televiziunii 1964, a prezentat programe în catalană precum „Hai să vorbim despre asta” la Radioul Național, vocea Sardana ”sau prima revistă matinală în limba catalană,“ Temps obert ”, în aceeași zi a premierei oficiale a R4, alături de Enric Frigola. A dat voce și la programul „Lecții de catalană” de pe 1975.

De asemenea, de-a lungul carierei sale extinse și intense, Almendros a jucat în mai multe filme și seriale de televiziune, și a prezentat un spațiu lingvistic de răspândire a catalanului în emisiunea „Mare Nostrum” de la TVE pe . , unde a realizat și interviuri. În plus, a jucat în teatru radiofonic, spațiu care i-a permis să-și îmbine cele două pasiuni și să-și pună în valoare calitățile de actriță și dicția magnifică.

Rolul și evoluția femeii în mass-media

Prezentarea a expoziției s-a încheiat cu masa rotundă Rolul și evoluția femeii în mass-media, care a reflectat asupra rolului pe care l-au jucat femeile în mass-media de-a lungul istoriei. Moderat de Pilar Goñi Garriga, curatorul anului Maria Matilde Almendros Carcassonne, la masă au participat Núria de José Gomar și Maria Rosa Badia Sopeña.

Sursa: O voce si doua pasiuni: expozitia despre cariera teatrala si radiofonica a Mariei Matilde Almendros