#Spania – Numărul femeilor cadre didactice din universitate a crescut cu peste cinci puncte în ultimul deceniu, ajungând să reprezinte 43,7% din total, potrivit datelor din raportul ‘Egalitate în cifre’ publicat vineri de Ministerul Educaţiei, Formaţiei Profesionale şi Sportului. cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii.

În anul universitar 2021-2022, 58.299 de femei au făcut parte din personalul didactic universitar, cu aproape 13.000 mai multe decât acum zece ani, când acest număr era de 45.407, 38,6% din total. Datele mai arată că are loc o schimbare generațională, întrucât numărul profesorilor de sex feminin este mai mare decât cel al profesorilor bărbați în rândul profesorilor sub 40 de ani, cu 50,4% în rândul celor sub 30 de ani, 53,1% în rândul celor sub 30 de ani. între 30 și 34 de ani și 52,6% dintre cei între 35 și 39 de ani.

La nivel managerial, în școlile publice nonuniversitare s-a înregistrat și o creștere notabilă în ultimul deceniu. Astfel, numărul femeilor director a crescut de la 56,2% înregistrate în anul universitar 2011-2012 la 66,7% în anul universitar 2021-2022, cu zece puncte mai mult.

Chiar și așa, sectorul educațional în etapele nonuniversitare continuă să fie un domeniu profesional extrem de feminizat, cu o feminizare aproape totală în Învățământul preșcolar (97,4%) și în Învățământul primar (82,2%).

În ceea ce privește elevele, se evidențiază două informații care sunt culese în raportul spaniol al International Progress in Reading Comprehension Study 2021 (PIRLS, în acronimul său în limba engleză). Potrivit acestui document, în Spania, peste 95% dintre fetele din clasa a IV-a din clasele primare au atins nivelul minim de competență în citire cerut de Obiectivele de Dezvoltare Durabilă pentru 2030. Mai mult, 60% dintre ele susțin că le place foarte mult să citească, aproape zece puncte mai mult decât băieții și cu mult peste 35% din media OCDE și 40% din UE.

În plus, rata fetelor care absolvă ESO (84,7%) și Bacalaureat (63,4%) continuă să fie, încă un an, mai mare decât cea a băieților (77,3%, respectiv 48,4%). Un fapt care apare și în educația adulților, unde femeile îi depășesc și pe bărbați. În ciuda acestui fapt, există încă o diferență de aproape zece puncte în salariile medii brute anuale în favoarea bărbaților față de femei.

Reprezentarea femeilor la Bacalaureatul de Științe este și ea inegală (47,9%), în ciuda faptului că fetele reprezintă 53,9% din totalul studenților. Da, este majoritar la Bacalaureatul de Științe Sociale și Umaniste (57,1%).

În ceea ce privește Formarea Profesională, prezența feminină continuă să fie minoritară, deși crește ușor față de anul trecut. Astfel, în FP de bază reprezintă 29,5%; la Gradul Intermediar este de 45,1%; iar la gradul superior este de 48,9%. Ca și în anii precedenți, se observă în continuare o prezență redusă în disciplinele tehnologice și științifice, cu 7,9% dintre studenții clasei intermediare și 14,2% dintre studenții clasei superioare din familia Informatică și Comunicații.

În ceea ce privește diplomele universitare, femeile sunt minoritare în specialități precum IT (14,9%) și Inginerie, industrie și construcții (30,3%), dar sunt majoritare în Sănătate și Servicii Sociale (72,7%) și, mai ales în Educație (77,7%). ).

Pentru a pune capăt decalajului de gen în disciplinele științifice (cunoscute sub numele de STEAM), a fost creată „Alianța STEAM pentru talentul feminin”, o inițiativă de promovare a vocațiilor științifice și tehnologice la fete și tineri la care peste 150 de entități și companii s-au alăturat deja. .

Premiile STEAM 2024 au fost anunțateTocmai, Ministerul Educației, Formației Profesionale și Sportului a anunțat săptămâna aceasta Premiile Alianței STEAM 2024, care vor recunoaște inițiativele și proiectele educaționale care contribuie la promovarea vocațiilor științifice și tehnologice în rândul fetelor și tinerelor.

Premiile se adresează centrelor educaționale susținute din fonduri publice și entităților publice sau private non-profit din toată țara, care în perioada 8 martie – 19 aprilie își vor putea prezenta proiectele educaționale, materialele curriculare sau inovațiile educaționale care contribuie la promovarea egalității și promovează interesul și prezența fetelor și tinerilor în știință și tehnologie.

Apelul este alcătuit din 15 premii care sunt distribuite în cinci modalități: Centre de Învățământ Primar și Preșcolar; Centre ESO și Bacalaureat; centre de formare profesională de nivel superior; centre de formare profesională de grad mediu; și entități sau organizații publice sau private.

Pe site-ul Alianței STEAM, pe lângă datele și indicatorii relevanți ai sistemului educațional, puteți găsi proiecte, ateliere și activități destinate profesorilor, elevilor și, mai ales, elevilor.

Mai multe informatii Raport privind egalitatea în cifre (PDF) Etichete: Educaţie Universitate Formare profesională Sursa: Guvernul Spaniei – Numărul femeilor profesore la universitate a crescut cu peste cinci puncte în ultimul deceniu