Curentul de aer rece care pătrunde în aceste zile în peninsula Iberică a adus fulgii de zapadă și pe plajele din Valencia și Alicante, unde nu a mai nins de cel puțin 30 de ani.

Agenţia Meteorologică de Stat spaniolă (AEMET) a emis o avertizare de fenomene meteorologice severe pentru perioada 19 – 21 ianuarie 2017, în Comunitatea Valenciană (provinciile Valencia şi Alicante), de tip cod portocaliu şi roșu.

Fenomenele meteorologie se caracterizează prin căderi masive de precipitații, care vor fi sub formă de ninsoare, la altitudini inițial de 400 m, ulterior această limită crescând spre 800 – 1000 m.

În zonele montane va apare fenomenul de viscol, din cauza intensificărilor de vânt. Codurile au fost emise ca urmare a formării în bazinul Mării Mediterane a unei zone de presiune joasă, care va determina furtuni puternice, cu ploi torențiale, vânt puternic şi ninsori în zonele montane ale celor două provincii ale Comunităţii.

Zonele de coastă şi de munte vor fi ariile unde intensificările de vânt vor putea avea, local şi temporar, un caracter de vijelie.

Se menționează că circulaţia rutieră (în special a autotrenurilor rutiere – TIR) pe autostrăzile A7, AP7, A3, A35 şi A31 va fi afectată de aceste intensificări ale vântului şi de căderile de zăpadă.

Este posibil ca zborurile operate pe două aeroporturi internaționale, cele de la Valencia şi Alicante, să aibă întârzieri faţă de orarul normal de decolare / aterizare, sau chiar să fie anulate.