Protecția Civilă a Generalitati a activat în această după-amiază alerta planului PROCICAT pentru un val de frig pe baza prognozelor meteo emise de Serviciul Meteorologic al Cataloniei.

Noaptea și dimineața următoare și de duminică până luni se prevede că pragul de frig poate fi depășit pe tot teritoriul catalan, cu excepția nord-estului (Alt și Baix Empordà), și în extremul sud-vest (Montsià, Terra Alta și Baix Ebre), acasă la impactul vântului în aceste regiuni.

Înghețurile vor fi puternice în Pirinei și între moderate și slabe în rest, iar distribuția geografică va fi extinsă.

Protecția Civilă a informat municipalitățile despre valul de frig, cerându-le să informeze CECAT despre spațiile care au capacitatea de a găzdui persoanele care au nevoie de el și, de asemenea, să activeze procedurile și acordurile pe care le au pentru această situație.

De asemenea, organismul Mossos d’Esquadra va avea grijă să detecteze și să gestioneze în coordonare cu municipalitățile și CECAT ajutorul pentru persoanele fără adăpost în cazul unor nevoi excepționale.

Serviciul Meteorologic al Cataloniei a mai raportat că în această noapte și dimineața trecută a fost depășit pragul de frig în multe părți ale teritoriului, cu o distribuție teritorială largă. Cele mai remarcabile date în care pragul a fost depășit cu 2,8 grade au fost Artés -8,8 grade, iar Vielha -11,9 grade. Alte orașe în care pragul a fost depășit și ele au fost Vall d’en Bas -9 și Vic -8 grade.

În fața acestui val de frig, se recomandă precauție extremă în mobilitate în cazul găsirii de gheață pe drum. De asemenea, este necesar să luați măsuri de precauție extreme cu dispozitivele de încălzire din locuințe și să asigurați întotdeauna o ventilație adecvată.

sursă: Protecția Civilă activează Alerta planului PROCICAT pentru un val de frig