#Madrid –

Muzeul Arheologic și Paleontologic al Comunității Madrid începe astăzi cea de-a XXII-a ediție a campaniei de săpături în Valea Neanderthalienilor, în Pinilla del Valle. Pe tot parcursul acestui sezon, se vor lucra la patru locații situate în Calvero de la Higuera (Abrigo de Navalmaíllo, Cueva de la Buena Pinta, Cueva Des-Cubierta și Cueva Chica).

Direcția științifică corespunde doctorilor Enrique Baquedano –director al Muzeului Arheologic și Paleontologic al Comunității Madrid și codirector al Institutului de Evoluție din Africa–; Juan Luis Arsuaga –profesor de Paleontologie și director al Muzeului Evoluției Umane din Burgos–, și Alfredo Pérez-González –profesor pensionar de Geologie–.

Acești trei oameni de știință sunt la conducerea unei echipe de peste 100 de oameni din diferite centre de cercetare naționale și internaționale formată din arheologi, paleontologi, geologi, restauratori și topografi, printre alți profesioniști care, timp de o lună, se vor adânci în economia homo neanderthalensisprecum și dezvăluirea cheilor comportamentului primilor coloniști ai regiunii.

Explorările în acest teren, situat în Valea Alto del Lozoya, au început în Adăpostul Navalmaíllo în 2002; din 2003 în Cueva de la Buena Pinta; deja în 2009, în Cueva Des-Cubierta, iar în 2021 au început în Cueva Chica.

Siturile – declarate Bun de Interes Cultural, în categoria Zone Arheologice și Paleontologice – sunt singurele din Comunitatea Madrid în care au fost găsite rămășițe de hominini. Săpătura este finanțată de Comunitatea Madrid și are colaborarea Parcului Național Sierra de Guadarrama, Consiliul Local Pinilla del Valle, Canal de Isabel II și Fundația Generală a Universității din Alcalá.

Craniile ca trofee de vânătoare

În ianuarie 2023, revista Nature Human Behavior (https://www.nature.com/articles/s41562-022-01503-7) a publicat concluziile a paisprezece ani de cercetare în Cueva Des-Cubierta. În acest caz, investigația echipei interdisciplinare de la Pinilla del Valle a demonstrat utilizarea craniilor de ierbivore mari – zimbri europeni, uraci, căprioare și rinoceri – ca trofee de vânătoare de-a lungul generațiilor de neanderthalieni. Acesta este un fapt unic în evidența arheologică europeană de Neanderthal.

În plus, munca desfășurată în Valea Neandertalienilor în toți acești ani a permis nașterea mai multor teze de doctorat, publicații internaționale și a reușit să facă din această enclavă un punct de referință internațional în materie.

Valea Alto del Lozoya a constituit, timp de mai bine de 200.000 de ani, un loc central unde se concentrau grupuri de neandertalieni, împărțind habitatul cu hiene, urși sau lei. În împrejurimi s-au concentrat turme mari de ierbivore, precum zimbrii, bizoni sau rinoceri. În prezent, siturile Pinilla del Valle constituie una dintre cele mai importante enclave la nivel european pentru a afla despre modurile de viață și formele de interacțiune cu mediul înconjurător ale acestei specii emblematice.

Sursa: Comunitatea Madrid – Muzeul Arheologic și Paleontologic al Comunității Madrid începe astăzi campania XXII de săpături în Pinilla del Valle