#Spania – Ministrul Științei, Inovării și Universităților, Diana Morant

Diana Morant a subliniat că Legea Organică a Sistemului Universitar (LOSU) este o normă care „ne va permite să depășim stadiul de reduceri și restricții economice de care au suferit universitățile publice din Spania și, în același timp, să modernizăm sistemul universitar. prin , printre altele, să stabilească un model de predare care să permită întinerirea și consolidarea personalului său.”

„Sistemul universitar are o problemă generală de subfinanțare, derivată dintr-un deceniu de reduceri ale investițiilor publice pe care ne-am propus să o inversăm”, a spus Morant.

Morant a mai dat asigurări că „nu este rezonabil să avem în medie 48,1% cadre didactice temporare la Universitate” și, din acest motiv, a evidențiat implicarea necesară a Comunităților Autonome în finanțarea adecvată a Universităților lor Publice.

„Aplicarea LOSU nu este discutabilă”În acest sens, ministrul Științei, Inovării și Universităților a lămurit Comunităților Autonome că „nu este discutabil și nu se poate privi în altă parte acum că a venit momentul să aplicăm LOSU, pentru că tocmai obiectivul acestuia este să pună capăt probleme de temporalitate și finanțare a sistemului universitar public”.

Ministrul a mai subliniat că schimbarea de model stabilită în LOSU „reprezintă o provocare pentru țara pe care urmează să o conducem ca Guvern, dar în care cerem responsabilitatea Comunităților Autonome fără excepție”.

Diana Morant a afirmat că „Comunitățile Autonome trebuie să-și îndeplinească responsabilitatea și să acopere posturile de asistenți universitari doctori de care are nevoie fiecare dintre universitățile lor publice” și a indicat că în acest efort, care este responsabilitatea comunităților, „vor avea Guvernul Spaniei, pentru că pentru a sprijini transformarea modelului de predare stabilit la LOSU, Guvernul urmează să finanțeze 3.400 de locuri”, după cum se precizează în Programul de încorporare a talentului didactic și de cercetare în universitățile publice spaniole, prezentat vinerea trecută în cadrul unei întâlniri. între președintele Guvernului, Pedro Sánchez, și însăși ministrul cu președintele Conferinței Rectorilor Universităților Publice Spaniole (CRUE), Eva Alcón, și reprezentanții consiliului său de conducere.

Morant s-a referit astfel la respingerea pe care mai multe Comunități Autonome și-au exprimat-o în ultimele ore față de acest Program, care reprezintă cel mai mare plan de stabilizare și reținere a talentelor pe care un guvern l-a prezentat vreodată în țara noastră.

„Investiția pe care Guvernul Spaniei urmează să o aloce implementării acestui Program necesită angajamentul financiar corespunzător al Comunităților Autonome pentru a putea acoperi împreună și eficient nevoile pe care sistemul universitar public le prezintă în acest sens”, a explicat ministru.

Ministrul Științei, Inovării și Universităților a declarat că „acest program este o mare oportunitate de a converti universitățile publice spaniole în centre de excelență prin îmbunătățirea condițiilor de atragere a talentelor și, prin urmare, realizând întinerirea și consolidarea forței de muncă”.

Morant a reamintit că Programul prezentat vineri răspunde nevoii de compensare a modificărilor în devotamentul didactic al conferenţilor uni şi al noilor asistenţi doctorali, cuprinse în Legea Organică a Sistemului Universitar (LOSU).

„Propunem o soluție de țară și cerem ca toate Comunitățile Autonome să își îndeplinească partea”, a mai spus ministrul, adăugând că „guvernele autonome nu își pot omite responsabilitatea”.

Recunoștință pentru sprijinul CRUE și mai multor comunități autonomeÎn cele din urmă, ministrul Diana Morant a mulțumit CRUE pentru că a evaluat ca „foarte pozitivă” întâlnirea avută vinerea trecută cu ea și președintele Guvernului, iar în urma căreia, CRUE a calificat Programul de Încorporare drept „puternic.” a Talentului didactic și de cercetare pentru Universităților publice spaniole și și-a exprimat încrederea în „coresponsabilitatea Comunităților Autonome” de a se alătura programului.

De asemenea, Morant a ținut să mulțumească și Comunităților Autonome care și-au acordat sprijinul Programului și și-au anunțat public disponibilitatea de a colabora cu Ministerul pentru a-l lansa ca un alt instrument de aplicare a LOSU începând cu anul universitar 2024. 2025.

150 de milioane de euro pe an pe cursProgramul de încorporare a talentului didactic și de cercetare în universitățile publice spaniole va presupune finanțarea cu 150 de milioane de euro anual pe an universitar un total de 3.400 de posturi pentru profesori asistenți doctorali în universitățile publice din țara noastră începând cu anul viitor, în 2024. -2025 și pe parcursul celor șase ani de durată a acestui tip de contract. Această cifră echivalează cu dublul numărului de locuri dintr-o convocare obișnuită pentru profesori asistenți doctorali din universitățile publice din țară.

Sursa: Guvernul Spaniei – Morant: „Comunitățile Autonome trebuie să își îndeplinească responsabilitatea de a moderniza universitățile publice”