#Spania – „Prin această Declarație reproducem la nivel european experiența de succes a dialogului social din Spania”, a subliniat vicepreședintele, care a menținut dialogul cu agenții sociali ca una dintre prioritățile departamentului său în timpul președinției spaniole din acest semestru al Consiliului. a Uniunii Europene.

În cuvintele ministrului, „Europa are nevoie și de dialog social mai mult și mai bun” și acesta este motivul pentru care această Declarație de la Barcelona este considerată un prim mare pas comun, deoarece reușește să unească munca decentă și dialogul social în Uniunea Europeană.

Declarația de la Barcelona, ​​care face parte din Anul european al competențelor, răspunde la schimbările care au loc pe piața muncii și la competențele care trebuie abordate de către companii și oamenii care lucrează. Díaz a pledat la Barcelona pentru un cadru european care să garanteze dreptul la formare pe tot parcursul vieții profesionale.

Textul consideră că formarea este o piatră de temelie atât pentru creșterea capacității de angajare a lucrătorilor și, prin urmare, a productivității companiilor, cât și pentru garantarea unor condiții decente de muncă. De asemenea, urmărește promovarea dialogului social pentru promovarea competențelor, îmbunătățirea calificărilor și recalificarea de-a lungul vieții profesionale a populației de vârstă activă.

Declarația de la Barcelona a fost semnată, pe lângă vicepreședinte, de Comisarul pentru Ocuparea Forței de Muncă și Afaceri Sociale, Nicolas Schmit, Ministrul Ocupării Forței de Muncă și Integrării al Suediei, Johan Pehrson, a cărui țară a deținut anterior președinția Consiliului UE. ; vicepreședintele și ministrul Ocupării Forței de Muncă din regiunea Valonia, Christine Morreale, reprezentând Belgia, care va prelua următoarea președinție rotativă a UE în ianuarie; secretarul general al Confederației Europene a Sindicatelor (CES-CES), Esther Lynch; secretarul general al SGI Europe; secretarul general al confederației întreprinderilor mici și mijlocii SME United; precum și directorul Afacerilor Sociale al BusinessEurope.

Ministrul interimar al Muncii și Economiei Sociale, Yolanda Díaz, în timpul discursului său

Etichete: Președinția spaniolă a Consiliului UE 2023 Sursa: Guvernul Spaniei – Díaz semnează Declarația de la Barcelona, ​​prima convenită cu agenții sociali europeni și Comisia Europeană din 2016